Sportpark de Siggels van SVI. Lege sportvelden, net als tijdens de eerste coronagolf. Vier weken lang mogen er geen wedstrijden worden gespeeld.
Sportpark de Siggels van SVI. Lege sportvelden, net als tijdens de eerste coronagolf. Vier weken lang mogen er geen wedstrijden worden gespeeld. Foto: Pedro Sluiter

‘Zoeken we niet de randen op door in groepjes van vier te gaan trainen?’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Amateursport voor volwassenen wordt net als tijdens de eerste coronagolf in het hart geraakt met als enige verschil dat er nu wel getraind mag worden, zij het met maximaal vier bij elkaar en op anderhalve meter afstand. Hoe gaan hoofdklasser Berkum en eersteklasser SVI, de twee hoogst spelende amateurvoetbalclubs in Zwolle, hier mee om? En is het realistisch om er vanuit te gaan dat er over vier weken weer gevoetbald wordt?

Bij Berkum wordt getwijfeld over de mogelijkheid om spelers in deze tijd van oplopende besmettingen toch naar het sportpark te laten komen. “We hebben daarover als club nog geen standpunt bepaald”, zegt voorzitter Jan-Teun Fuller. “Aan de ene kant: het doel van de maatregelen is om de contacten tussen mensen te laten afnemen, zijn we dan niet op zoek naar de randen door de spelers hier naar toe te laten komen en in groepjes van vier te gaan trainen? Aan de andere kant willen mensen natuurlijk graag blijven bewegen. Dat vind ik voor het bestuur echt een lastige keuze.”

Voor de hoofdmacht hoeft het bestuur die keuze in ieder geval niet te maken. Trainer Arno Hoekstra ziet niet genoeg toegevoegde waarde in een training op het veld met groepjes van vier. “Het voordeel is dat je elkaar ziet en je houdt een klein beetje balgevoel, maar wat kun je doen met z’n vieren? Ik denk dat je daar na twee weken ook wel op uitgekeken bent.” De technische staf heeft voor de spelers individuele programma’s samengesteld en laat ze niet naar de club komen. “Elke week een ander schema. Ze proberen we ze fit te houden. Kijken hoe dat gaat in de eerste week”, vertelt Hoekstra. “We denken dat dit voor ons het beste is. Maar ik respecteer een ieder zijn keuze daarin. Achteraf weet je pas wat het beste was geweest.”

SVI-trainer Bram Freie geeft zijn spelers ook fysiek huiswerk mee en gaat daarnaast wél trainen op de club. “Met innachtneming van de regels”, benadrukt Freie. “Ik zit in het onderwijs en dan zitten we in een lokaal met dertig man. Is dat handig? We gaan niet de rand opzoeken, maar als vanuit de overheid wordt aangegeven dat dit kan...”

Freie gaat met zijn spelers één keer per week een goed uur trainen op het veld in groepjes van vier met een trainer per groepje. “Zo houden we toch binding met elkaar en een beetje balgevoel.”

Geen voetbal meer dit jaar

Hoewel de eerstvolgende wedstrijden gepland staan voor 21 november (SVI) of 14 november (Berkum), is de verwachting van de voorzitters dat er dit kalenderjaar niet meer gevoetbald wordt.

“Ik hoop dat we in januari weer kunnen gaan spelen”, zegt Fuller. SVI-voorzitter Geert Prins richt zich daar ook op. “Ik kan me niet voorstellen dat er over veertien dagen al weer zo veel licht in de tunnel is, dat we kunnen toewerken naar een herstart. We hopen het natuurlijk wel, maar ook gezien het commentaar op de overheid dat ze niet streng genoeg is geweest, wordt het denk ik niet zo gauw weer versoepeld”, aldus de SVI-preses.

SVI-trainer Freie kan naar eigen zeggen niet anders dan zijn team prepareren voor de herstart op 21 november. “We moeten het doen met wat we weten en dat is dat er over vier weken een wedstrijd tegen Go Ahead Kampen op het programma staat. Daar gaan we vanuit.”

In dat geval zou zijn ploeg iets meer dan een week de tijd hebben om zich als collectief voor te bereiden, ervan uitgaande dat de verscherpte maatregelen tot en met 11 november duren.

Voorbereidingstijd

Berkum heeft die tijd niet, omdat de hoofdklasse al een speelronde heeft op 14 november. Hoekstra vraagt zich af hoe de KNVB hier tegenaan kijkt. “Krijgen wij wel voorbereidingstijd? Ik kan me niet voorstellen dat als je vier weken stil ligt bij wijze van, dat je dan gelijk weer begint. Je hebt dan toch iets van twee weken nodig om je te prepareren.”

Hoekstra vraagt zich überhaupt af hoe deze competitie nog goed tot een einde kan worden gebracht. “Wij spelen in de hoofdklasse tot aan de winterstop elke week, dus mogelijkheden om in te halen zijn er niet. Ik kan me voorstellen dat het bekertoernooi er bijvoorbeeld uitgaat. Sommige ploegen bij ons in de competitie lopen nu al twee wedstrijden achter. Daar moet de KNVB ook snel een besluit over nemen.”