Afbeelding
Pedro Sluiter

Moeder vindt dat zoon onterecht van school is gestuurd

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – Heeft het bestuur van de Zwolse basisschool de Campherbeek te gemakkelijk beslist dat een leerling moest worden verwijderd? Dat is de vraag waar de Raad van State zich nu over buigt. Het gaat om een nu 12-jarige leerling die tegen de zin van zijn moeder naar een andere school is doorgestuurd.

Dat is een school buiten Zwolle. “Hij gaat met sprongen vooruit”, verklaarde zijn moeder via een telefoonverbinding met de Raad. Ze vindt het nog steeds onterecht dat haar zoon is weggestuurd van de Campherbeek en pleit voor terugkeer. Maar de advocate van het schoolbestuur stelt dat de jongen nog steeds een grote leerachterstand heeft. En dat wordt ondersteund door een woordvoerder van de instantie die de noodzakelijke toestemming verleende om de jongen te verwijderen van de Campherbeekschool. “Het is zonneklaar dat hij een leerling is met leerproblemen en een ontwikkelingsproblematiek. Het zou veel beter voor hem zijn op een school voor speciaal onderwijs.”

Plicht

Het lijkt er op dat het schoolbestuur niet over één nacht ijs is gegaan. De jongen is pas verwijderd nadat het schoolbestuur een andere school voor hem had gevonden. Wat overigens een wettelijke plicht is. Tijdens zijn periode op de Campherbeekschool is er alles aan gedaan om de leerachterstand weg te laten werken, aldus het schoolbestuur. Hij kreeg veel extra hulp en begeleiding, maar het lukte niet om zijn prestaties te laten verbeteren. Uiteindelijk besliste het schoolbestuur dat er niet nog meer extra begeleiding bij kon, omdat de school dat niet meer kon bieden.

Zorg

Volgens de moeder is de oude school van haar zoon wel tekort geschoten in de begeleiding. De zorg die hij nu krijgt op de school voor speciaal onderwijs had hij ook kunnen krijgen op de Campherbeekschool, vindt ze. De Raad van State mag nu gaan beslissen in een flink uit de hand gelopen kwestie. Er ligt een duimendik dossier waarin adviezen zitten van deskundigen van beide partijen. De advocate van de moeder vroeg de Raad daarom om een onafhankelijke deskundige. Maar die zal waarschijnlijk genoeg hebben aan het dikke dossier om een oordeel te kunnen geven.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.