Afbeelding
Eigen foto

Amnesty roept Zwollenaren op om brieven te schrijven tegen onrecht

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wereldwijd worden jaarlijks rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Amnesty Zwolle organiseert dit jaar deze schrijfactie nu voor de achtste keer.

De brieven zijn voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. In Zwolle werden er in 2019 in Stadkamer, op mbo en hbo-scholen, in kerken en wijkcentra ruim tweeduizend brieven geschreven. “Veel gevangenen zijn vrijgekomen, mede dankzij deze schrijfactie”, meldt Amnesty Zwolle. Op donderdag 10 december zijn inwoners van Zwolle welkom om mee te schrijven op diverse locaties. Ze kunnen van 10.00 tot 18.00 uur terecht in Stadkamer Centrum en van 10.00 tot 17.00 uur in het Cultuurhuis Stadshagen. 

Postzakken

Dit jaar werkt Amnesty Zwolle, naast de genoemde schrijfplekken, ook vanwege de coronamaatregelen met schrijfpakketten. Belangstellenden kunnen een schrijfpakket aanvragen bij amnesty.zwolle@gmail.com. Met postzakken vol brieven wil Amnesty machthebbers dwingen onrecht aan te pakken. Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. 

Geweld

Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy optreden, verkleed als soldaten maakten ze grappen over het leger. Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür uit Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen drie jaar celstraf krijgen voor hun lhbti-activisme. “Help mee om alle aanklachten tegen hen te laten vallen”, vraagt Amnesty Zwolle. “Elke actie telt, ook deze. Mensen hebben uw steun hard nodig. Magai Matiop Ngong, vrijgelaten uit dodencel in 2020, reageerde met ‘Heel erg bedankt. Ik heb geen woorden. Mijn hart is gevuld met geluk’.”