Afbeelding

Zwolle schrijft ruim 2.000 brieven voor Amnesty International

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op 9 en 10 december zijn op 5 locaties in Zwolle brieven geschreven voor Amnesty International. Amnesty: “Tijdens deze jaarlijkse Schrijfmarathon op de Internationale Dag van de Mensenrechten (10 december) heeft Zwolle massaal steun betuigd aan 10 mensen, die onrecht wordt aangedaan. Met een overweldigend resultaat van ruim 2.000 brieven en kaarten tot gevolg.”

De Stadkamer was deze dag de hoofdlocatie van de Zwolse versie van de Schrijfmarathon. Met een dagvullend programma met veel muzikale en theateroptredens, wist Amnesty International Groep Zwolle hier ruim 1.100 brieven en kaarten in te zamelen. Het programma werd geopend door Marijn de Vries, naast Zwollenaar ook oud-profwielrenster en columniste. In haar speech herinnerde zij zich haar eigen bijdrage aan schrijfacties van Amnesty. “Ik dacht, een president zal echt wel luisteren naar een 10-jarig meisje dat een brief schrijft!”, vertelde zij. Door haar wielercarrière kwam zij regelmatig in landen, waar men het niet zo nauw neemt met de mensenrechten, zoals China en Qatar. “Ik probeer altijd een open gesprek te realiseren tussen mensen van verschillende culturen, zodat men elkaar, elkaars cultuur en de levensomstandigheden beter leert begrijpen. Mijn bezoek aan deze landen helpt mij daar bij.”

De Schrijfmarathon richtte zich, zoals ieder jaar, op 10 verschillende cases van mensen, die om welke reden dan ook, onrecht wordt aangedaan. De brieven konden worden geschreven aan de autoriteiten van de landen waar de personen in de cases wonen. De groetenkaarten zijn rechtstreeks aan de personen zelf gericht. Dit jaar kon bijvoorbeeld worden geschreven voor de transgender Sakris Kupila uit Finland, die verplicht een sterilisatie moet ondergaan, omdat hij als man geregistreerd wil staan. Ook Shackelia Jackson uit Jamaica kon rekenen op vele brieven, zij strijdt voor gerechtigheid voor haar vermoorde broer. De beweging MILPAH uit Honduras vecht voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners, de Lenca. Zij willen geen land afstaan, wat zij soms met de dood moeten bekopen. MILPAH wordt gesteund door de brieven die voor hen geschreven zijn.