Wies Dull van het Zwolse Balletjeshuis.
Wies Dull van het Zwolse Balletjeshuis. Foto: Pedro Sluiter

Wies Dull: 'Ik zie het voorlopig weer zitten'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - "De opzet van mijn Facebookbericht is dat ik mensen wil wakker schudden. Dat is goed gelukt", zegt Wies Dull van het Zwolse Balletjeshuis. Vorige week kondigde ze aan dat de winkel in het het karakteristieke huis het lastig heeft in coronatijd en dat ze daarom spullen ging veilen.

Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. "Het was fijn zoveel steunbetuigingen te ontvangen, dat geeft een heel goed gevoel", reageert Dull. "Het zegt wel iets over hoe mensen begaan zijn. Het werd ineens erg druk. Ook kwamen de echte Zwollenaren met bossen bloemen aanzetten." De veiling van oude spullen uit het huis verloopt ook goed. Dull verwacht dat die zo'n 1.500 euro gaat opleveren. "Het is toch weer ongeveer een maand huur. De spullen voor de veiling staan nu op zolder te verstoffen. Ik kreeg wethouder Monique Schuttenbeld al aan de telefoon met een vraag daarover. Nee, de pronkstukken blijven heus wel."

Horecaplein

Het wegblijven van toeristen is de belangrijkste oorzaak dat ook het Zwolse Balletjeshuis het momenteel moeilijk heeft. "Toen de VVV verdween werd het Zwolse Balletjeshuis gered omdat wij de stadswandelingen konden gaan organiseren", legt Dull uit.

"Dat ging ontzettend goed, ook omdat Zwolle erg steeg in populariteit. Dat valt nu ineens weg en nu zijn we de enige winkel op een horecaplein, waar alles gesloten is. Nu Museum de Fundatie dicht zit, hebben we ook daarvan geen doorloop. Ja, en de vaste lasten gaan door. We mogen blij zijn als komend zomer alles weer gaat lopen."

Donaties

Ze vroeg zich af hoe lang dit nog vol te houden en besloot daarom de veiling te organiseren. "Momenteel hebben we nog wat inkomsten van kerstpakketten, maar in januari is dat ook klaar. Daarom heb ik nu aan de bel gehangen, anders is het te laat." Sommige inwoners zetten zelfs acties op voor donaties, maar die heeft Dull liever niet. "Ontzettend lief, maar ik ben niet de enige die het moeilijk heeft. Ik heb een winkel en ben niet dicht, vandaar dat ik het liever zo op mijn manier probeer op te lossen."

Hoopvoller

Haar actie leidde veel Zwollenaren naar de winkel die vervolgens tot de ontdekking kwamen dat er niet alleen Zwolse balletjes en snoep wordt verkocht. "Ook daarin heb ik iets wakker geschud. Ik verzorg ook kerstpakketten en verkoop cadeauartikelen. Nu deze actie is geslaagd, wacht ik even af hoe het nu verder gaat. De eerste druk is van de ketel en ik ben wat hoopvoller geworden. Niets is namelijk erger dan afwachten in de winkel of er iemand binnen komt. Dat is slopend."

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02