Afbeelding
Foto: Eigen foto

Minke Kraijer signeert haar nieuwe boek over Zwolle

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Zo was Zwolle’ is het nieuwste boek van de Zwolse schrijfster Minke Kraijer dat afgelopen donderdag is verschenen. Zaterdag signeerde ze het kijk-, lees- en cadeauboek over Zwolle in de jaren vijftig, zestig en zeventig bij boekhandel Bloks.

“Zo Was Zwolle is een herinneringsboek aan ‘die goeie, oude tijd’ in Zwolle. Maar ook veel niet-Zwollenaren zullen de foto’s en verhalen herkennen”, verwacht Kraijer. “Men zegt wel eens: ‘Vroeger, praat mij er niet van!’ Maar was het in de jaren vijftig, zestig, zeventig in Zwolle zo’n slechte tijd dat we blij moeten zijn dat we in de huidige tijd leven? Veel is veranderd: het knusse en gemoedelijke verdween. Er kwamen nieuwe woonwijken, Zwolle groeide en er kwam meer gemotoriseerd verkeer op de weg. Alles werd groot, ook de winkels. De kruideniers verdwenen, daarvoor in de plaats kwamen supermarkten. De economie in Zwolle bloeide op.”

Foto’s

Al in 2015 had ze de tekst voor het boek geschreven en klaar. “Het was behoorlijk veel aan onderwerpen en tekst. Eind dat jaar ging ik ermee naar Uitgeverij Waanders die het wel wilde uitgeven. De tekst was aanvankelijk voor iedereen bedoeld, dus voor heel Nederland. Maar Waanders wilde er ook van alles over Zwolle in, hoe het ging in die vroegere jaren in onze stad. Het boek moest herschreven worden om alles over Zwolle erin te verwerken. Tegelijkertijd ben ik begonnen met het vragen naar foto’s over vroeger in Zwolle, die ik van veel Zwollenaren in bruikleen kreeg.”

Halveren

In april 2016 kreeg Kraijer een hersenontsteking met kort erna een longembolie en kon daardoor een hele tijd niets doen. “Eind 2016 heb ik het schrijven weer kunnen oppakken. Maar ook moest de tekst gehalveerd worden anders werd het boek te dik en dus duurder. Dat halveren was ook een beste klus. Veel herinneringen en onderwerpen moesten helaas worden geschrapt. Dat vond ik erg jammer.”

Herkenbaar

De Zwolse schreef jarenlang de column Zwolse Praot voor weekkrant de Peperbus, waarin ze ook onderwerpen aanhaalde die over vroeger gingen. “De mensen vonden het leuke stukjes en heel herkenbaar. Omdat ik al die praots had bewaard dacht ik, zonde dat er verder niets meer mee wordt gedaan. Misschien moest ik het materiaal gebruiken voor een boek maar dan in het Nederlands. Ik ben toen voor een boek bezig gegaan en de tekst groeide.”

Informatie

In het boek staat beschreven hoe zij de jaren vijftig, zestig en zeventig heeft ervaren. “Maar wel met de gedachte dat anderen van mijn leeftijd hetzelfde hebben ervaren”, zegt ze. “Over onderwerpen waar ik minder van wist, vroeg ik mensen die er meer over konden vertellen zoals bijvoorbeeld over het voortgezet onderwijs, de kermis en Zwolse bands of ik zocht de nodige informatie op.”

Herkenning

Lezers vinden in Zo was Zwolle niets nieuws, vervolgt Kraijer. “Wel veel herkenning. Als mensen het boek gaan bekijken of lezen, zullen er ongetwijfeld meer herinneringen bij hen naar boven komen en dat is ook de bedoeling. Men zal zeggen ‘O ja, dat weet ik ook nog’ of ‘En weet je dat nog?’ en dat is leuk. Ik hoop dat de mensen het een mooi boek vinden, hierdoor nog meer herinneringen gaan ophalen, mijmeren over het verleden, bijvoorbeeld over de buurt waar ze zijn opgegroeid.”

Genodigden

Vanwege de coronaregels werd het boek niet gepresenteerd zoals Uitgeverij Waanders en Kraijer het in gedachten hadden met genodigden erbij. “Toch mocht ik, rekening houdend met de coronaregels, donderdagmorgen thuis bij Dick en Coleta Hogenkamp het boek ‘Zo was Zwolle’ aan hen overhandigen. Aan twee prachtige mensen die veel voor Zwolle doen zoals lezingen/presentaties geven over onze stad en die ook boeken over Zwolle hebben geschreven en waarvan ik mega veel foto’s heb mogen gebruiken.”

Boekhandels

‘Zo was Zwolle’ telt 176 pagina’s, is uitgebracht op het formaat 17 x 24 centimeter en telt talrijke illustraties in kleur en zwart-wit. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandels en kost 19,95 euro.