Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Restauratie Academiehuis Grote Kerk Zwolle is officieel begonnen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Burgemeester Peter Snijders heeft maandagmiddag het officiële startsein gegeven voor de restauratie van Academiehuis de Grote Kerk. De totale restauratie gaat zo'n 4,9 miljoen euro kosten en duurt naar verwachting tot 2025.

Van dat bedrag betaalt het Rijk 3,5 miljoen euro en moet de stichting zelf de resterende 1,4 miljoen euro ophoesten. Het was zelfs de argeloze voorbijganger al enkele weken duidelijk dat er 'iets' stond te gebeuren met het beeldbepalende moment dat zo langzamerhand op een ('inpak')kunstwerk van Christo begon te lijken. Inmiddels helemaal verdwenen achter steigers en doek kan de omvangrijke klus beginnen. Bij de officiële start van de werkzaamheden tekende burgemeester een lei die later dit jaar op het dak wordt geplaatst. In de Grote Kerk staan er nog duizend klaar, waarop iedereen die dat wil de komende maanden een boodschap kan schrijven. Dat kan iedere dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur. Dan zijn de kerk en de boekenmarkt, ook tijdens de werkzaamheden, voor publiek geopend. Van dichtbij is dan ook te zien hoe de zerken worden gelicht en hoe er archeologisch onderzoek wordt gedaan.

Vorig jaar werd een grote interne verbouwing van de kerk afgerond, nodig om het gebouw beter geschikt te maken voor evenementen en activiteiten. Nu is de rest aan de beurt. "De laatste restauratie dateert van 1880 en het is echt hard nodig", volgens Janco Cnossen, voorzitter van Stichting Academiehuis Grote Kerk. Het bouwbedrijf is buiten aan de slag gegaan met voegwerk, dakgoten, het vervangen van losse stenen en het deels vervangen van de leien op het dak.

Gewelven

Bij de werkzaamheden binnen verwacht de voorzitter meer afbeeldingen achter het stucwerk tegen te komen die weer wat meer vertellen over de historie van de kerk. Hoog in de gewelven is de Belgische restaurateur Bernard Delmotte aan het werk gegaan met het opknappen van de gewelfschilderingen.

De vloer, die rust op de vele grafkisten en -kelders onder de kerk, wordt ook gerestaureerd. De gestapelde kisten zakken hier en daar in, waardoor holle plekken ontstaan en de vloer verzakt. Bij de verbouwing van vorig jaar is een deel van de vloer aangepakt; de restauratiesubsidie maakt het mogelijk om een ander verzakt deel nu ook te herstellen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 23 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 28 mei, 08:27