Afbeelding
Foto: Eigen foto

Coronaproof Winters Zwolle geeft centrum creatief hart

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De historische binnenstad van Zwolle is vanaf half december tot eind januari weer het decor van kunstzinnige, muzikale en spannende wandelroutes. Bezoekers ontdekken de verborgen verhalen van de stad en komen langs de prachtige hotspots van Zwolle.

Dit jaar gaat het allemaal net wat anders dan anders, maar de organisatie van Winters Zwolle heeft weer een gevarieerd programma samengesteld. Alle evenementen zijn en worden aangepast aan de geldende Coronamaatregelen. Theatermakers, vertellers en muzikanten uit de stad hebben voor een groot deel een nieuw programma van WintersZwolle gemaakt. “Een gezonde stad heeft een creatief hart”, zegt Rob Bults, regisseur van Winters Zwolle. “We moeten de creatieve kracht van de stad koesteren en kunstenaars ontwikkelmogelijkheden bieden zodat ze hier blijven en onze stad kunnen verrijken met hun creativiteit.”

Audiotours
Tussen half december en eind januari kan men zes verschillende audioroutes lopen. De app Voice Map vormt de audiotourgids op de eigen mobiele telefoon. Deelnemers kunnen een audiotour lopen wanneer en hoe vaak ze maar willen, vertelt Bults. “Er gaat een audiotour langs prachtig verlichte kunst in het centrum, Kunst Verlicht, met verhalen over de makers en de totstandkoming ervan. Ook is er een muzikale route langs de ‘holy grounds’ van de Zwolse hiphopscene, Van Opgezwolle tot Nu, met nieuw geschreven tracks door bekende rappers. Er zijn historische verhalen met de titel Langs De Oevers Van De Aa die vroeger door de binnenstad stroomde. Verder is er de griezelige Midwinterspooktocht langs de duistere rafelranden van het centrum. En er zijn ook twee gezellige vertelwandelingen met verhalen en tips over retail en horeca. Deze hebben de titels Rudolph The Reindeer en Santa’s Snowbals.”

Verhalen

Het Wereldberoemde Verhalenfestival wordt in de dagen rondom Kerst gehouden in theater De Spiegel. Bults: “In nieuw gemaakte voorstellingen en concerten van vijftien minuten laten theatermakers eigentijdse bewerkingen zien van wereldberoemde verhalen en spelen muzikanten werk van hun muzikale helden. De sprookjesroute is speciaal gemaakt voor kinderen. Daarin worden klassieke sprookjes verteld met een nieuwe twist.” Er zijn routes uitgezet door het gehele gebouw. De theaterroute en de muziekroute zijn te volgen op 19 en 20, 26 en 27 december. De sprookjesroute is te lopen op 28 en 29 december. Regisseurs uit Zwolle en omgeving coachen de makers bij hun voorstellingen. De sprookjesroute valt in het Sprookjesfestival dat op 28, 29 en 30 december wordt gehouden in Zwolse Theaters. begin februari organiseert het team van zomerfestival Zwolle Unlimited samen met onderwijsroutes Mens& en 10|14 het Kinderfestival in Theater de Spiegel.

Zie voor meer informatie en het bestellen van tickets www.winterszwolle.nl.