Afbeelding
Foto: Eigen foto

Pianodocente Melissa Siemonsma maakt 'Assendorpse' kerstfilm met haar leerlingen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Emmie Riepma)

ZWOLLE – Pianodocente Melissa Siemonsma brengt deze Kerst ‘A Christmas Carol’ naar Zwolle. Ze maakt met de leerlingen van haar muziekschool ‘De vertellende piano’, een muzikale kerstfilm die zich volledig in Assendorp afspeelt. Siemonsma hoopt Zwollenaren in deze tijden, met deze film, een hart onder de riem te kunnen steken.

De film, die op 19 december uitkomt, gaat ongeveer een half uur duren. Iedereen kan de film kijken. “Het is leuk als niet alleen de familie van mijn leerlingen de film te zien krijgt, maar dat we heel Zwolle bereiken. De bedoeling is om iedereen in de kerststemming te krijgen en gelijk een beetje cultuur te laten zien, vooral in deze tijd. Dat gaan we met deze film doen.” Onder andere de bekende kerstnummers ‘Walking in the air’, ‘Baby it’s cold outside’ en ‘Rudolph the rednose reindeer’ komen voor in de film.

Assendorp

‘A Christmas Carol’ speelt zich normaal af in Engeland maar Siemonsma heeft het verhaal aangepast zodat het zich in Assendorp afspeelt. “Het gaat over een rijke oude gierige man, meneer Vrek. Hij heeft een ongelofelijke hekel aan Kerst. Met Kerst is er op het Assendorperplein een grote kerstmarkt met kraampjes en muziek. Er zijn allemaal bekende Zwolse muzikanten die die avond optreden in de koepel, dat zijn mijn leerlingen. Die kerstavond verandert alles. De geesten van het verleden, heden en de toekomst komen bij de vrek langs en laten hem zien dat hij een slecht persoon is. De dag erna is hij veranderd. Hij is vanaf dat moment de vrijgevigste man van Assendorp.”

Nadenken

Verhalen maken voor kinderen is niet nieuw voor Siemonsma. Al sinds ze het bedrijf ‘De vertellende piano’ heeft, combineert ze het geven van zelfgeschreven voorstellingen met het geven van les. “Ik maak al vijf jaar voorstellingen. Pianodocent zijn, doe ik tegelijkertijd.” Toen Siemonsma in 2015 aan het afstuderen was op het conservatorium in Zwolle is ze gaan nadenken over wat muziek eigenlijk voor haar betekent en wat ze met muziek wil gaan doen. “Ik heb de uitvoerende kant gestudeerd van klassieke muziek. Al snel kwam ik er achter, dat die wereld van de klassieke muziek niet helemaal bij mij past.” Ze kwam tot de conclusie dat ze wil laten zien dat muziek maken meer is dat saai achter een piano zitten. “Ik wil kinderen laten ervaren dat je met muziek veel meer kan, dat je er bijvoorbeeld echt een verhaal mee kan vertellen.”

Bij de productie van deze film combineert ze haar rol als pianodocent met haar passie voor het maken van voorstellingen.

Passie

In het maken van kindervoorstellingen heeft Siemonsma haar passie gevonden. Daarvoor heeft ze een stichting opgericht. “Ik wil professioneel uitbreiden, de decors mooier kunnen maken en met meer kunstenaars uit Zwolle werken. Ik heb eigenlijk een beetje de ‘wereld van stichtingen’ ontdekt. Zo’n film maken, kost ontzettend veel tijd en dat kost natuurlijk ook geld. Vaak doe ik alles uit passie en gaat het mij niet om veel geld verdienen. Alleen moet het op een gegeven moment wel rendabel zijn.”

Akkoord

Terwijl de film nog moet uitkomen, is Siemonsma al druk bezig met haar nieuwe voorstelling: Assepoester. “Ik heb zelfs al akkoord van het theater in Hardenberg dat ik daar de muziek met de vleugel mag opnemen. Het wordt eigenlijk hetzelfde als hoe we het in de voorstelling doen. Dus echt met klassieke muziek er onder.” De film is vanaf 19 december te vinden op de sociale media van De vertellende piano. Hij wordt ook uitgezonden op RTV Focus maar het exacte tijdstip is nog niet bekend.

'De bedoeling is om iedereen in de kerststemming te krijgen'