Slobodan Tedic (links) en Eliano Reijnders dit seizoen in actie voor PEC Zwolle. Tedic kwam tegen Excelsior na 67 minuten in het veld voor Reijnders.
Slobodan Tedic (links) en Eliano Reijnders dit seizoen in actie voor PEC Zwolle. Tedic kwam tegen Excelsior na 67 minuten in het veld voor Reijnders. Foto: Pedro Sluiter

Teleurstellend PEC Zwolle laat zich verrassen door Excelsior in KNVB Beker

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle kan zich volledig richten op de competitie na de verrassende uitschakeling in de KNVB Beker. De middenmoter in de eredivisie liet zich verrassen door een middenmoter in de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior won in de tweede ronde van het bekertoernooi met 2-0.

Net als zaterdag tegen Ajax zag trainer John Stegeman zijn ploeg ‘te weinig brengen aan de bal.’ PEC domineerde in de eerste helft wel op Woudestein, maar kwam nauwelijks tot kansen. Pelle Clement was het dichtst bij met een kopbal op de bovenkant van de lat en Mike van Duinen schoot voorlangs. Kort voor de 1-0 na ruim een uur spelen kreeg Bram van Polen, die voor het eerst sinds zijn blessure weer in de basis begon, een opgelegde kans, maar de aanvoerder kopte over. 

Het is het verhaal van de eerste seizoenshelft: het ontbreekt PEC aan een (creatieve) speler die de gaten vindt in de vijandelijke defensie, iemand die met een fijne pass iemand vrijzet voor de keeper. En aan een dodelijke spits die er tien, vijftien per seizoen maakt. Het zegt genoeg dat Stegeman dit seizoen al vier verschillende (type) spelers gebruikte als centrumspits: Reza Ghoochannejhad, Slobodan Tedic, Mike van Duinen en Eliano Reijnders. Laatstgenoemde kreeg tegen Excelsior weer de voorkeur, maar werd na 67 minuten naar de kant gehaald toen PEC op achterstand was gekomen. Tedic nam zijn plaats in en met Saymak in plaats van Huiberts op het middenveld probeerde Stegeman iets te forceren.

Het maakte geen verschil. PEC speelde weinig klaar en vier minuten voor tijd viel de beslissing toen invaller Ahmad Mendes Moreira de 2-0 maakte. Het betekende opnieuw een vroege uitschakeling voor de ploeg die in 2014 en 2015 de finale bereikte, maar daarna nog slechts eenmaal overwinterde in het bekertoernooi. 

Beker zonder amateurs

Er spelen alleen nog maar betaald voetbalclubs in het bekertoernooi. De KNVB had hiertoe besloten omdat er voor de amateurverenigingen, nu nog altijd, strenge coronaregels gelden wat betreft wedstrijden (niet toegestaan) en trainingen (met strikte beperkingen toegestaan). Regels waar de clubs in het betaald voetbal van zijn uitgezonderd.  

Snel kans op herstel voor PEC

PEC Zwolle komt dit kalenderjaar nog twee keer in actie. Vrijdagavond krijgt het al de kans om de nare smaak van de bekersof weg te spoelen. Emmen is in het Mac3Park stadion de tegenstander. Die ploeg zorgde dinsdagavond voor een bekerverrassing door FC Groningen met 2-1 te verslaan. Op 23 december is ADO Den Haag ten slotte de tegenstander.