PEC Zwolle Vrouwen eerder dit seizoen in actie tegen Ajax op het veld van Be Quick '28.
PEC Zwolle Vrouwen eerder dit seizoen in actie tegen Ajax op het veld van Be Quick '28. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle Vrouwen kansloos onderuit in laatste wedstrijd voor winterstop

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE VROUWEN

De vrouwen van PEC Zwolle gaan met een derde competitienederlaag op rij de winterstop in. FC Twente was op het sportpark van Be Quick ‘28 met 1-4 te sterk voor de ploeg van trainer Joran Pot.

Pot zag zijn ploeg pas na een minuut of 25 een beetje in de wedstrijd komen, maar toen stond het al wel 0-1 door een doelpunt van Kerstin Casperij. Keeper Tirsa Postma, die de geblesseerde Moon Pondes verving, kon niet bij de kopbal die met een boogje onder de lat verdween. PEC kreeg hierna iets meer grip en beet met schoten van Dominique Bruinenberg en Jassina Blom van zich af.

Het broze vertrouwen van de thuisploeg kreeg aan het begin van de tweede helft gelijk een knauw toen Renate Jansen zich een weg baande door de Zwolse defensie en met een fraai wippertje de 0-2 op het bord zette. Na een paar kansjes op de aansluitingstreffer werd het een kwartier voor tijd 0-3 door een kopbal van Jansen, die de bal via de paal en keeper Postma over de doellijn zag vallen.

De Belgische Blom redde zes minuten voor tijd de Zwolse eer met een schitterend afstandsschot, dat via de onderkant van de lat het doel in stuiterde. Het slotakkoord was toch nog voor Twente en Jansen, die de eindstand op 1-4 bepaalde.

Slechts één overwinning

Zo sloot PEC een teleurstellende eerste seizoenshelft af met een typerende nederlaag. Bij tijd en wijle aardig meevoetballen, maar de tegendoelpunten te makkelijk incasseren en zelf te veel kansen nodig hebben om te scoren. De zo fel begeerde play-offs zijn mijlenver uit zicht na drie competitienederlagen op rij (tegen Excelsior, ADO Den Haag en Twente). PEC won slechts één van de eerste negen wedstrijden in de eredivisie. “We hadden gehoopt en verwacht meer punten te halen. Wat dat aangaat valt het zeker tegen”, zegt Pot, die echter niet ontevreden is over het spel van zijn ploeg. Hij ziet dat er genoeg kansen worden gecreëerd. “We belonen ons alleen te weinig en krijgen teveel goals tegen.”

‘Moeilijker uit te voeren’

Het feit dat PEC aanvallend en verzorgd wil voetballen, in de geest van de club, maakt het er volgens de trainer ook niet makkelijker op voor zijn jonge ploeg. “Ons spel is moeilijker uit te voeren dan dat van bijvoorbeeld ADO Den Haag. Wij nemen wel risico in de opbouw. Dat is een extra uitdaging en die gaan wij graag aan”, zegt Pot, die geen reden ziet om het anders te doen. “Het is mijn idee en dat van de club om aanvallend en verzorgd te willen voetballen.” 

Gat van acht punten

Pot weet dat het halen van de kampioenspoule na vanavond niet meer realistisch is voor de huidige nummer zes van de eredivisie. “Als je vandaag had gewonnen, had het misschien nog gekund, maar nu is het gat wel erg groot (acht punten met nummer vier ADO Den Haag, MdR).

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 13 uur geleden