Afbeelding
Eigen foto

‘Op de continuïteit van de zorg zit nu de spanning’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Het aantal coronabesmettingen in de regio IJsselland laat een lichte daling zien. “De daling is alleen minder dan elders in Nederland”, vertelt Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland woensdag. Het meest spannend is volgens haar momenteel de continuïteit in de zorg.

“In de ziekenhuizen is een soort plateau bereikt, maar de druk is onverminderd hoog. In de verpleeghuiszorg moeten steeds meer bedden beschikbaar worden gehouden voor mensen die moeten revalideren. Daar ontstaat nu de vraag hoe de basiskwaliteit van de zorg te kunnen behouden.” Veel besmettingen ontstaan in deze periode in de familiesfeer van mensen die bij elkaar op bezoek gaan, zegt ze. “Maar ook enorm veel in de verpleeg- en thuiszorg.”

Vaccinaties

Van den Berg verbaast zich over de afname van het aantal testen. “Ook landelijk laten minder mensen zich testen. We zijn op zoek naar de oorzaak. Verder worden van de mensen die zich laten testen 13,6 procent positief bevonden. Dat percentage moet écht naar beneden. Nu laten zo’n 200 tot 250 mensen zich per dag testen. Als dat aantal verder daalt, kunnen we ook weer uitgebreider bron- en contactonderzoek doen.” In de komende week, 15 januari, beginnen voor GGD IJsselland de vaccinaties waarbij zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg als eerste aan de beurt zijn. Wij zijn er klaar voor.”

Jaarwisseling

Directeur Arjan Mengerink van Veiligheidsregio IJsselland constateert dat de meeste mensen zich nog aan de maatregelen houden. “Alleen het anderhalve meter afstand houden wordt wel ‘een dingetje’.” De jaarwisseling is volgens Ramon Arnhem, districtschef politie IJsselland, ‘beheersbaar’ verlopen. “Een jaarwisseling zonder incidenten is een utopie. In Staphorst, Kampen en Rouveen was sprake van burgerparticipatie. Stewards hebben daar een heel waardevolle bijdrage geleverd. Er was hier en daar wel flinke schade aan woningen en voertuigen. Daarvoor hebben we ook mensen aangehouden. Ook hebben we een aantal feesten beëindigd.”