Afbeelding
Foto: Eigen foto

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle opent online studentenplatform

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Emmie Riepma)

ZWOLLE – De Zwolse burgemeester Peter Snijders was donderdag 7 januari bij de opening van online platform ‘Het Zwolse studenten Discord’. Dit initiatief heeft als doel om eenzaamheid onder studenten tegen te gaan. Bij de opening waren meer dan zestig Zwolse studenten online aanwezig.

Het initiatief komt van het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ), de belangenvereniging voor alle Zwolse studenten. Het Zwolse Studenten Discord is te vinden op het online communicatieplatform Discord. Er hebben zich inmiddels al zo’n tweehonderd studenten aangemeld.

Toespraak

Na de veel voorkomende complicaties die het houden van een online evenement met zich meebrengen, zoals slecht geluid en een latere start, begon de opening officieel. Burgemeester Peter Snijders sprak vanuit studentencafé ‘Het Vliegende Paard’ de studenten van Zwolle toe. Dat deed hij live via YouTube. “Ik wens jullie alle geluk voor het nieuwe jaar. Ik heb zelf ook twee studerende kinderen. Zo zie ik dagelijks hoe lastig het is, zeker voor jullie studenten. Ik wil jullie heel veel sterkte wensen. Gelukkig zie ik ook hele mooie initiatieven ontstaan. Dat mensen in staat zijn met de situatie waar we nu in zitten nieuwe kansen te zien of een nieuw pad te nemen.”

Likeurproeven

Er waren meerdere online activiteiten georganiseerd. Eén van deze activiteiten was een likeur proeverij. Studenten konden een paar dagen voor het evenement een pakketje met diverse likeurtjes bestellen. Na de opening door de burgemeester begon het proeven. Jochem Verweij begeleidde de studenten die het pakket hadden besteld heel professioneel bij het proeven. “Begin maar met het eerste flesje open maken en ruik er eens aan. Welke geuren onderscheid je precies?”

Balans

Voor Verweij, die vaker studentenactiviteiten organiseert, was het online aspect even wennen. “Ik ben gewend om de mensen te zien en het publiek te lezen. Als iedereen door elkaar heen blijft praten kan ik normaal gezien mijn stem verheffen. Dat werkt niet als het online is. Hoe krijg ik daar balans in? Dat moet ik nog uitproberen.” Verweij is zelf ook student. “Ik had niet verwacht dat de burgemeester bij de opening zou zijn. Het is een mooi gebaar dat hij aandacht geeft aan de Zwolse studenten. Ik heb de filmpjes achter de schermen gezien, het was echt heel goed georganiseerd.”

Brainstormen

Er worden vaker online evenementen gehouden op het platform, dit is nog maar het begin. Emma van der Pol, voorzitster van het SOOZ vindt het fijn dat het is gelukt een initiatief op te kunnen zetten dat studenten verenigt. “We merken dat een dergelijk initiatief werd gemist in Zwolle. Met een aantal partijen waaronder de studentenverenigingen en studentencafé Het Vliegende Paard gaan we brainstormen over evenementen die we de komende weken of maanden kunnen houden op dit platform.”

Welkom

Iedere student die zin heeft in een feestje, gezelligheid of gewoon opzoek is naar contact met andere studenten, is welkom via https://discord.gg/gutrvsUtJG op de Discord server.