Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Politieke partijen willen meer volkstuinen voor Zwollenaren

Algemeen

ZWOLLE - De fracties van GroenLinks, ChristenUnie en CDA vroegen de gemeente of het aanbod volkstuinen kan worden uitgebreid als veel Zwollenaren daaraan behoefte hebben. “Volkstuinen zijn gezellig, gezond en duurzaam, maar ook razend populair.”

Er staan nu veel inwoners op de wachtlijst voor een volkstuin. En dat is niet gek volgens de politici. “Moestuinieren heeft een positief effect op het welzijn en de gezondheid van mensen.” Anja Roelfs, raadslid voor GroenLinks: “In je moestuin ben je lekker in beweging en je verbouwt je eigen gezonde voedsel. Alleen dat is al een goede reden om er mee te beginnen.” Roelfs heeft zelf ook een moestuin. “De fysieke inspanning die moestuinieren vraagt, is een fijne combinatie met de ontspanning die het geeft.”

Praatje

Ook in tijden van corona is het moestuinieren volgens haar heel waardevol. “Je maakt nog eens een praatje met anderen. Dat is heel belangrijk in het voorkomen van eenzaamheid, zeker nu. Daarnaast zijn de planten en bloemen die worden verbouwd een mooie toevoeging aan de biodiversiteit in de buurt.”

Motie

Op dit moment is er meer vraag naar moestuinen dan de gemeente kan aanbieden. Daarom nam Roelfs het initiatief voor een motie. “Het is jammer als zoveel mensen moeten wachten terwijl de gemeente grond braak heeft liggen. Ik ben blij dat de raad onze motie unaniem heeft aangenomen. De gemeente kan nu vraag en aanbod bij elkaar brengen.”