Afbeelding
Foto: Eigen foto

WW-uitkeringen in Regio Zwolle stijgen in december

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind december 2020 6.955 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 2,8 procent (+188 uitkeringen).

Dit is iets minder dan de landelijke toename van 3,4 procent, meldt de instantie. “Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle in 2020 is 13,1 procent, oftewel 806 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+27,8 procent). Dit komt onder andere door de sterke aanwezigheid van de zorg in Regio Zwolle. De WW-uitkeringen uit deze sector daalden in 2020.”

Jongeren

De coronacrisis had in 2020 volgens het UWV veel invloed op de arbeidsmarkt. “Het aantal WW-uitkeringen liep in de eerste periode van de crisis flink op. In de daaropvolgende maanden daalde de WW, onder andere door de steunpakketten van het kabinet. Hierdoor zijn veel (vaste) werknemers in dienst gehouden, die anders mogelijk ontslagen zouden zijn. Toch stegen de uitkeringen wel; eind 2020 verstrekte UWV gemiddeld 18 procent meer WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord dan eind 2019.”

Vijftigplussers

“Die toename is groter bij de jongere leeftijden: bij jongeren tot 27 jaar was de toename 66 procent op jaarbasis”, constateert de uitkeringsinstantie. “Zij werden in het begin van de crisis snel en hard geraakt. Dit komt doordat jongeren vaak met flexibele contracten werken in sectoren die door de coronamaatregelen veel of zelfs alle omzet verloren, zoals de horeca en detailhandel non-food. Bij de leeftijdscategorie 27 tot 50 jaar was de stijging met 23 procent een stuk kleiner. De WW-uitkeringen namen met 6 procent het minst toe bij vijftigplussers. Als de werkloosheid verder stijgt, kunnen ook meer oudere werknemers met vaste contracten hun baan verliezen. Wanneer de economie en de arbeidsmarkt vervolgens weer aantrekken, zijn het vaak de jongeren die het eerst profiteren.”

Meer informatie over de arbeidsmarkt is te vinden op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.