Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Stinspark ontvangt ruim vier ton uit Erfgoed Deal

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Stinspark in Westenholte, het enige archeologische rijksmonument van Zwolle waar zeshonderd jaar geleden kasteel Voorst stond, is deze week beloond met een bijdrage van 433.514 euro uit de Erfgoed Deal van het Rijk.

“Het wat saaie groene grasveld wordt omgetoverd tot een plek waar je kunt recreëren, sporten, ontmoeten en waar de rijke historie weer zichtbaar wordt”, meldt de gemeente Zwolle. Wijkvereniging WVF, Stichting Stinspark van Voorst tot Verder, gemeente Zwolle en diverse partners waaronder de provincie en de Rijksdienst voor cultureel erfgoed hebben de handen ineen geslagen om het park haar (historische) waarde terug te geven.

Waarde
Het idee om het Stinspark beter te benutten voor de wijk, de stad en de regio is een burgerinitiatief van de Wijkvereniging WVF, dat wordt uitgevoerd door de Stichting Stinspark. De initiatiefnemers willen deze bijzondere plek nieuw leven inblazen door de historie van de plek weer zichtbaar en voelbaar te maken. Dit sluit aan bij gemeentelijke opdrachten zoals het groener en gezonder maken van de groeiende stad. Stichting Stinspark is volgens de gemeente zeer erkentelijk voor de samenwerking en enthousiasme van de medewerkers van gemeente, Rijksdienst en provincie.

Ontmoetingen

Met de herinrichting van het park worden ontmoetingen van bewoners gestimuleerd en bezoekers uitgenodigd tot ontdekking. Strootman Landschapsarchitecten en beeldend kunstenaar Paul de Kort hebben een ontwerp gemaakt dat is gebaseerd op de resultaten van archeologisch onderzoek. Het ontwerp bestaat uit een buitengracht die ook als extra waterberging dient, een parkschil, een droge gracht voor onder andere evenementen en een burchteiland met voorburcht en hoofdburcht. Op de hoofdburcht komt het kasteel in een hedendaags ontwerp.

Begroting

In 2021 is het ontwerp ingediend als project voor de Erfgoed Deal van het Rijk. In de Erfgoed Deal worden projecten beloond die de thema’s klimaatadaptatie, energietransitie en stedelijke groei en krimp combineren met erfgoed. “Het projectplan ’Stinspark Zwolle’, het realiseren van een park waar erfgoed en klimaat samenkomen, laat een ambitie zien waar nieuwbouw, verstedelijking en een stadspark samenkomen in een goed ontwerp”, aldus de beoordeling van de aanvraag. De bijdrage vanuit de Erfgoed Deal vormt een belangrijk onderdeel van de totale begroting. Andere bijdragen komen van de gemeente Zwolle en provincie Overijssel. Ook worden fondsen aangeschreven.

Verbindingen

Monique Schuttenbeld, wethouder Erfgoed gemeente Zwolle: “Ook stadsmuseum ANNO neemt de geschiedenis van kasteel Voorst mee in het aanbod. Daarmee worden nieuwe verbindingen gelegd.”
Het Stinspark is het enige archeologisch rijksmonument in Zwolle. Op deze plek stond ruim zeshonderd jaar geleden het kasteel Voorst. De heren van Voorst hebben in de 14e eeuw een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Zwolle en omstreken. In 1362 is het kasteel vernietigd. Sindsdien is er bovengronds niets meer te zien van wat er naar deze roemruchte historie verwijst. Ondergronds zijn de restanten van het kasteel nog wel aanwezig. Door in de plannen voor de herinrichting de relatie te leggen met de historie van de plek bleek het initiatief vanuit de wijk veel meer mogelijkheden te hebben dan aanvankelijk gedacht, aldus de gemeente. Stichting Stinspark is er van overtuigd dat hiermee een plaats van cultuurhistorie een plaats kan worden met een toekomst voor cultuur.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden