Afbeelding
Foto: Eigen foto

WW-uitkeringen in Regio Zwolle dalen in vrijwel alle sectoren in april

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord daalden in april ten opzichte van maart in vrijwel alle sectoren meldt het UWV. Ook vergeleken met april 2020 was er een afname. Veel mensen werken in een economisch-administratieve functie. De afgelopen jaren groeide dit aantal, vooral op hoog niveau. 

Hier liggen volgens de uitkeringsinstantie dan ook kansen op werk in de regio’s. Het gaat dan om bijvoorbeeld voor accountants, controllers, belastingadviseurs en data analisten. “In een aantal andere beroepen in deze richting krimpt het aantal werkenden juist, met name op middelbaar niveau. Dit komt door digitalisering en de coronacrisis.”

Zwolle 

In de regio Zwolle dalen WW-uitkeringen in vrijwel alle sectoren in april. Eind april 2021 verstrekte UWV er 6.460 WW-uitkeringen. Ten opzichte van de maand ervoor is dit een afname van 5,7 procent (-392 uitkeringen). Dit is vrijwel gelijk aan de landelijke afname van 5,6 procent. De daling deed zich in vrijwel alle sectoren voor. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Regio Zwolle is 16,9 procent, oftewel 1.315 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-8,8 procent).

Kansen

De economisch-administratieve beroepen vormen de grootste beroepsrichting met bijna een vijfde van alle werkenden in Nederland. Zij werken in alle sectoren in een grote variatie aan beroepen: van postbezorgers en (hotel)receptionisten tot accountants en beleidsadviseurs. De afgelopen jaren steeg het totaal aantal werkenden in deze beroepen. Deze toename zit vooral in functies op hoog niveau die wat minder gevoelig zijn voor automatisering. Hier zijn volgens het UWV in Overijssel en Gelderland Noord dan ook de meeste kansrijke beroepen te vinden, zoals (assistent) accountant en controller, belastingadviseur, vastgoedmanager en data analist. Daarnaast groeiden sommige middelbare beroepen de afgelopen jaren, zoals medewerker klantcontact en transportplanner. 

Krimp

“Aan de andere kant zijn er economisch-administratieve beroepen waarin het aantal werkenden krimpt, vooral op middelbaar niveau”, meldt het UWV. “Een aantal behoort tot de minst kansrijke beroepen, zoals administratief medewerker, receptionist, secretaresse, bibliotheekmedewerker en baliemedewerker bank. In deze beroepen is het moeilijk om werk te vinden. Dit komt vaak door digitalisering, en ook de coronacrisis heeft meer negatieve gevolgen. Dat blijkt ook uit de vacaturekrimp voor middelbare beroepen in deze richting het afgelopen jaar. Deze afname was zowel landelijk als in Overijssel en Gelderland Noord sterker dan gemiddeld.”

UWV geeft voor een aantal beroepen voorbeelden van overstapberoepen met betere kansen op werk. Zo stapten receptionisten in het verleden over naar medewerker klantcontact of ICT-helpdeskmedewerker.