Afbeelding
Foto: Astrid Beuker

Oranje Fonds motiveert mensen hun buurt groener te maken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Buren, buurttuinen en maatschappelijke initiatieven kunnen op dinsdag 12 januari, met ondersteuning van Groene Loper Zwolle, financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. Het geld kunnen ze gebruiken om tijdens NLdoet op 12 en 13 maart hun omgeving groener te maken.

Dat kan bijvoorbeeld met de aanleg van boomspiegels, geveltuinen, buurttuinen, een insectenhotel of fruitstruiken. Geïnteresseerden kunnen zich bij Groene Loper Zwolle aanmelden voor een digitale afspraak. Tijdens deze afspraak helpt Groene Loper Zwolle bij het invullen van de benodigde formulieren. Normaal kunnen alleen organisaties meedoen aan NLdoet, maar via de Groene Loper Zwolle kunnen ook buurtinitiatieven zonder rechtsvorm een aanvraag voor financiën doen.

Positief

“Het groener maken van de leefomgeving heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de leefbaarheid van de wijken”, volgens de initiatiefnemers. “Groen zorgt voor droge(re) voeten na een flinke regenbui, biedt onderdak aan allerlei nuttige dieren en gaat opwarming van de stad tegen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde, maar vooral een groene samenleving.”

Spreekuur

Wie als buurtinitiatief een aanvraag wil doen bij het Oranje Fonds, maar geen rechtsvorm heeft of graag hulp wil, kan via www.groeneloperzwolle.nl/NLdoet een digitale afspraak maken met het kernteam van Groene Loper Zwolle. Dat helpt op dinsdag 12 januari tussen 16.00 en 21.00 uur met het invullen van de benodigde formulieren. Wie niet kan op 12 januari, maar toch een afspraak wil maken, kan zich aanmelden voor een ander moment. Een aanvraag doen kan tot 350 euro. Bekijk op www.groeneloperzwolle.nl/NLdoet welke gegevens nodig zijn voor de digitale afspraak.

Fruitstruiken

Groene Loper Zwolle wil graag extra aandacht vestigen op eetbaar groen tijdens NLdoet. Daarom heeft zij een speciale aanbieding geregeld voor biologische fruitstruiken, zoals framboos, braam en bes. Initiatieven kunnen er voor kiezen deze fruitstruiken onderdeel te laten zijn van hun aanvraag.

NLdoet

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Het Oranje Fonds wil met NLdoet laten zien hoe belangrijk actieve bewoners voor de samenleving zijn.

Groene Loper Zwolle

Deze publieksactie is één van de activiteiten die Groene Loper Zwolle organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Groene Loper Zwolle wordt ondersteund door gemeente Zwolle en het programma Natuur voor Elkaar (provincie Overijssel).

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 6 uur geleden