Afbeelding
Foto: Eigen foto

Actieplan moet Zwollenaren meer op de fiets krijgen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Zwolle werd in 2014 uitgeroepen tot beste fietsstad van Nederland. Het college heeft nu met het actieplan Zwolle wereldfietsstad een doel geformuleerd: in 2027 twintig procent meer fietskilometers ten opzichte van 2017. Om dit doel te bereiken, worden de komende tijd verschillende maatregelen uitgevoerd om fietsen te stimuleren. 

In vrijwel geen andere stad ter wereld wordt meer en vaker gefietst dan in Zwolle, volgens het college. “Zwollenaren houden van op de fiets naar het werk, de supermarkt of de binnenstad. Vele decennia aan fietsinvesteringen en –beleid hebben Zwolle een gastvrije, vitale, leefbare en verkeersveilige stad voor bewoners en bezoekers gemaakt. Die lijn willen we als gemeente vasthouden en verder ontwikkelen.”

Bereikbaar
“De redenen waarom Zwollenaren op de fiets stappen verschillen van mens tot mens: fietsen is gezond, goedkoop, laagdrempelig en klimaatvriendelijk”, meldt het college. “Om te zorgen dat de drempel zo laag mogelijk is om op de fiets te stappen, zorgen we als gemeente voor veilige routes en vlotte verbindingen. Want Zwolle wil fietsen bereikbaar houden voor iedereen.” Om die twintig procent toename mogelijk te maken, richt de gemeente zich op een aantal hoofdlijnen. Zo wil ze inwoners stimuleren om binnen de stad (en de wijken) nog vaker de fiets te pakken door te blijven werken aan veilige en comfortabele fietsroutes en goede voorzieningen.

Verleiden

Ook wil de gemeente Zwollenaren verleiden om op de fiets naar het werk te gaan door voor alle afstanden tot circa 15 kilometer de fiets te bevorderen. Voor kinderen, scholieren en studenten wil ze fietsen naar school aantrekkelijk maken en zich ervoor inzetten dat ieder kind veilig kan fietsen. Voor de recreatieve en sportieve fietsers zegt het college te zorgen voor aantrekkelijke routes en opstaplocaties voor lopen en fietsen. Ook wil ze zich ervoor inzetten dat fietsen voor iedereen toegankelijk is en daarna ook blijft.

Stimulans

“Fietsen is gezond, en belangrijk, bijvoorbeeld als vorm van toerisme of ontspanning en als stimulans voor de regionale economie”, stelt het college. “En fietsen draagt bij om de doelstellingen uit de Omgevingsvisie en mobiliteitsvisie (mede) te bereiken.” “Als we bijvoorbeeld willen dat de stad bereikbaar blijft voor iedereen, zonder dat het verkeer vastloopt, zullen we fietsen en wandelen aantrekkelijker moeten maken. Door meer te fietsen kunnen we de gezondheid van inwoners verhogen, blijft de stad bereikbaar en dragen we bij aan onze klimaatdoelen”, aldus waarnemend wethouder Ed Anker.

Data
Data kan volgens de wethouder helpen om inzicht te krijgen in gebruik, verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en fietsgedrag in het algemeen. Daarvoor is kennis op gebied van fietsinnovaties nodig. Daarom is de gemeente Zwolle partner van het Europese project Bicycle and Intelligent Transport Systems (BITS). Binnen dit project voert ze de komende jaren diverse acties en proeven uit. Zo test de gemeente op de werklocatie Hessenpoort de toepassing van dynamische verlichting (met bewegingssensoren) met daaraan gekoppeld het verzamelen van fietsdata. Ook gaat ze op een aantal plekken sensoren invoeren om fietsers voorrang bij verkeerslichten te verlenen.

Snuffelfietsen

Verder vergroot de gemeente het project snuffelfietsen, zowel in aantal fietsers als in het aantal data dat wordt verzameld (bijvoorbeeld ook data over de kwaliteit van het wegdek). Getest worden verschillende innovaties om de veiligheid van fietsers bij kruisingen te verhogen, waarbij de privacy volgens het college wordt geborgd.

Verkeersdruk

Zwolle is een belangrijk mobiliteitsknooppunt voor de regio Zwolle. Om de groeiende verkeersdruk vanuit stad en regio mogelijk te maken, is het volgens de gemeente van belang dat er meer aandacht komt voor fietsen en lopen. “Met andere woorden: fietsen geeft de stad en haar inwoners meer ruimte. Daar houdt de gemeente bij nieuwe plannen al rekening mee. In Zwolle krijgen fietsers en wandelaars ruim baan.”

Het college heeft het actieplan Zwolle wereldfietsstad ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Zij gaat hier in september over in debat met elkaar.