Afbeelding
Pedro Sluiter

Broers krijgen celstraffen tot 19 jaar voor moordpogingen in grote drugszaak Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Voor twee pogingen rivalen in de Zwolse drugswereld om te leggen zijn de broers Idris en Abas M. tot 13 en tot 19 jaar cel veroordeeld. Ze toonden volgens de rechtbank in Zwolle geen enkel respect voor mensenlevens van anderen, onder meer door in een woonwijk te schieten.

Dat bleek vrijdag uit het vonnis van de rechtbank in de zaak die ook bekend staat als de ‘Zwolse drugsoorlog’. Rivalen beschoten elkaar over en weer. Op 26 oktober 2019 werd een bestelbusje doorzeefd met daarin rivaal Emin Y. die gewond raakte. Hij zou de concurrent van deze verdachten zijn. Opvallend was dat een maand eerder Idris zelf werd beschoten, in Stadshagen. Op 9 april 2016 werd op de Wijheseweg met automatische vuurwapens een wagen beschoten met daarin een andere rivaal.

Zender

De beide broers gaven opdracht tot die pogingen tot liquidatie of lokten ze uit, stelde de rechtbank. Medeverdachte Fabienne van den R. plaatste een zender onder de auto van een van de rivalen. Zij is echter vrijgesproken van een poging tot moord omdat ze niet geweten zou hebben waarom die zender werd geplaatst. Zij is veroordeeld tot 6 jaar cel voor het aansturen van mensen in de grootschalige drugshandel. Ook was ze betrokken bij de gewelddadige afpersing van een man ergens in het voorjaar of de zomer van 2019. De man zou urenlang zijn vernederd, werd daarna naar een bos gereden waar het graf voor hem klaar stond. Duidelijk was dat de daders 30.000 euro van hem wilden. Ook diverse autobranden maken onderdeel uit van het dossier. Haar broer Louis van den R. kreeg 30 maanden cel opgelegd. 

Tunnelvisie

De broers M. wisten eerder de dans nog te ontspringen. Zo werd Idris vrijgesproken van een vermeende rol bij de ontploffing van grillroom Da Vinci in 2014. Belangrijk onderdeel van het bewijs zijn verklaringen van getuigen. De beide broers plaatsten eerder al hun vraagtekens bij die verklaringen. “Deze mensen hebben in opdracht van anderen leugens verklaard’’, zei Abbas eerder over de voor hem belastende verklaringen. Volgens hem hebben de rechercheurs last van tunnelvisie. “Ik heb niks te maken met deze onzin.” 

De aanwezige advocaten reageerden teleurgesteld op het vonnis. Advocaat Mirjam de Vilder, die Idris bijstaat, zei sowieso in beroep te gaan tegen de uitspraak.