Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwollenaar krijgt celstraf voor aanslag op huis Aa-landen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Voor het veroorzaken van een ontploffing bij de voordeur van een huis aan de Aa-landen is dinsdag een 32-jarige Zwollenaar tot 4,5 jaar cel veroordeeld. Bij de ontploffing raakte de bewoner gewond.

De 32-jarige Ibrahim D. was volgens de rechtbank in Zwolle de bedenker en de opdrachtgever van het plan een aanslag op de woning te plegen. De ontploffing in de nacht van 30 op 31 mei vorig jaar blies de voordeur van de woning van het slachtoffer naar buiten. Ruiten sneuvelden, zelfs het glas van zijn laptop verbrijzelde. De bewoner raakte gewond en kampt nog altijd met de psychische gevolgen. Vooral toen hij ontdekte wie de verdachte was. “Ik was als een vader voor hem”, zei het slachtoffer twee weken terug op de zitting over de man over wie hij zich enkele jaren terug ontfermd had.

Opdracht

De politie kwam uit bij D. na berichten op het gekraakte netwerk Encrochat. Een gebruiker met de naam TerrorJaap gaf opdracht tot de aanslag. “Dat hele kk huis moet kapot”, schreef TerrorJaap aan een handlanger. Hij stuurt een foto van drie stuks vuurwerk van het type Cobra 6. Dit zijn zware explosieven die al eerder zijn gebruikt in Zwolle, zoals bij de ontploffing bij het pand aan het Diezerplein vorig jaar zomer. Deze Jaap belooft 400 euro te betalen voor de aanslag en levert het adres aan. “Die hoerenzoon moet slapen”, schrijft hij over de bewoner. De rechtbank acht gewezen dat D. achter dat account zat. “Hij is TerrorJaap’’, aldus de rechtbank dinsdag.

Tegen D. was vijf jaar cel geëist. De rechtbank komt lager uit omdat de handel in drugs, wat hem ook werd verweten, niet is bewezen. De man had 93.000 euro contant in huis. Hiervan is 48.000 euro geld dat is witgewassen, aldus de rechters.