Oude nieuwstad herleeft in Diezerpoort
Oude nieuwstad herleeft in Diezerpoort Pedro Sluiter

Oude nieuwstad herleeft in Diezerpoort

· leestijd 1 minuut Algemeen


ZWOLLE - De oude Nieuwstad in Dieze-centrum is weer tot leven gekomen. De turfschipper, de verpleegster van het oude Sophia Ziekenhuis, een medewerker van de DSM, de touwslager, de hoefsmid en de wasdames van wasserij De Waterstroom, maakten op zondag 4 juli een sprong van het verleden naar het heden.

In het najaar gaat het erfgoedproject Jij & de Wijk van start in de wijken Diezerpoort en Assendorp. Leerlingen van vijf basisscholen, uit de groepen vier tot en met acht, maken met behulp van historische voorwerpen, kunst en games kennis met de historie van hun eigen wijk en hun eigen erfgoed. Dit jaar komt de geschiedenis van beide wijken ‘letterlijk’ tot leven met behulp van zogeheten re-enactments (nagespeelde gebeurtenissen) en video. In Assendorp wordt het verhaal verteld van Tante, de dame die de bouw van het Dominicanenklooster mogelijk maakte. In de wijk Diezerpoort herleven, met medewerking van leden van het Zwolse St. Michaëlsgilde, acht oude beroepen en personages uit de wijk.

Op zondag 4 juli werden deze acht personages op film vastgelegd. “Uiteraard nemen we de filmpjes op in de wijk”, vertelt projectleider Bernadet van der Veen. “Op die manier is het makkelijker voor leerlingen om een link te leggen tussen de geschiedenis en wijklocaties waar ze zelf dagelijks langs fietsen. Het is een originele manier om leerlingen meer te weten te laten komen over hun wijk.”

Jij & de Wijk
‘Jij & De Wijk’ is initiatief van Het Oversticht, ANNO, Stadkamer, ZoGemaakt en ErUit en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het Fonds voor Amateurkunst. Na een succesvolle eerste editie in de Aa-landen wordt het project nu ook uitgebreid naar de wijken Diezerpoort en Assendorp om daarna mogelijk ook andere wijken en gemeenten aan te doen.

Zie voor meer informatie www.hetoversticht.nl/jijendewijk.

Oude nieuwstad herleeft in Diezerpoort
Oude nieuwstad herleeft in Diezerpoort
Oude nieuwstad herleeft in Diezerpoort
Oude nieuwstad herleeft in Diezerpoort
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden