Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse modeontwerpster Dorien Bolhuis ontwikkelt baanbrekend kledingstuk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Aliëtte de Vries)

ZWOLLE - De Zwolse modeontwerpster Dorien Bolhuis is een jaar lang aan het puzzelen geweest. Eindeloos veel prototypes zijn er gemaakt totdat het T-shirt de pasvorm had die ze zoekt, zonder dat er snijafval overblijft. En dat is gelukt. Een wereldprimeur.

Dat er veel mis is in de kledingindustrie is bij de meeste mensen wel bekend. Er is veel kinderarbeid, extreem lage lonen en veel milieuvervuiling. Dorien Bolhuis wil graag haar steentje bijdragen aan een andere manier van kleding maken en richt zich op het probleem van het snijafval wat bij kledingproductie ontstaat. “Toen ik mijn opleiding had voltooid, kwam ik tot het besef dat ik helemaal niet wil werken in de modewereld zoals die nu functioneert. Dat was natuurlijk een hele klap want ik had er net jaren voor gestudeerd. Het duurde drie jaar voor ik die te boven was. Toen ik een gelijkgestemde ontwerpster ontmoette en ging praten over hoe het dan wel moet, begon het te borrelen. Ik wilde mijn steentje bijdragen aan een eerlijke productie van kleding. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dat kan.”

Degelijk

Nu, een aantal jaren later, heeft Dorien het groeiende bedrijf met kledingmerk Sophie Lou. “We hebben een ‘made by order’ collectie. We zijn tegen het produceren van grote hoeveelheden kleding die vervolgens grotendeels wordt weggegooid. Mensen kunnen dus kleding bestellen die wij vervolgens maken. Onze stof komt uit Portugal. Een degelijk familiebedrijf produceert het op een manier waarvan wij zeker weten dat er geen gekke dingen gebeuren.”

Transitie

“Het is op dit moment nog niet mogelijk om het helemaal goed te doen”, legt Dorien uit. Zelfs bij verbouw van biologisch katoen is de grond tien jaar lang onbruikbaar. Dat is eigenlijk ook niet duurzaam. Maar het is het beste wat we hebben. Er moet een transitie komen naar een andere kledingindustrie en ik ben ervan overtuigd dat dat kan.

Wereldprimeur

“Een wat minder bekend probleem bij de bestaande kledingindustrie is dat er bij het maken van kleding enorm veel snijafval overblijft wat weggegooid wordt”, vervolgt ze. “Zero waste kleding wil dat vermijden maar de T-shirts die tot nu toe werden ontworpen, hadden niet de pasvorm zoals we dat van T-shirts gewend zijn. Ze hadden een soort kimonovorm. De uitdaging om een T-shirt met een goede pasvorm te ontwerpen waar geen snijafval vanaf kwam was fors. Een jaar lang heb ik zitten puzzelen om tot de perfecte pasvorm te komen. Dit is wereldwijd nog niet eerder gedaan.” Op de vraag of ze patent heeft aangevraagd op dit model knikt ze bevestigend. “Het zou prachtig zijn als dit aanslaat. Ik weet dat er wereldwijd veel belangstelling is voor zero waste kleding.”

Het is duidelijk dat Dorien Bolhuis een Zwollenaar met een missie is. “Dat betreft niet alleen mijn werk. Ik zou geen partner kunnen hebben die anders in het leven staat. En sinds ik een kind heb, wordt die missie alleen maar sterker. We moeten veranderen. Het is nog niet te laat.”

De kleding van Dorien Bolhuis is te vinden op www.sophilou.nl

Afbeelding