Christian Snoek in zijn Kartcentrum Zwolle, want “karten doe je buiten.”
Christian Snoek in zijn Kartcentrum Zwolle, want “karten doe je buiten.” Foto: Pedro Sluiter

Karba nieuwe stijl is nu Kartcentrum Zwolle

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Gloednieuwe karts, extra veiligheid op en rond een opgeknapte baan voorzien van moderne snufjes – kerbstones en tijdwaarneming - maar wel de ‘groene’ buitensfeer van voorheen. Ziedaar, weer of geen weer, er kan in Zwolle weer volop gekart worden, goedgekeurd door de Nationale Autosport Federatie. Als extraatje ‘all you can kart’, uniek in Nederland.

Een vleugje nostalgie bekruipt mij bij het aanrijden van Kartcentrum Zwolle, voorheen in de volksmond Karba waar menig Zwollenaar in het verleden zijn of haar voet- en kartsporen heeft gezet. Het complex kent sinds kort een nieuwe eigenaar, Christian Snoek, die in Lelystad zo’n negen jaar geleden is gestart met zijn eerste kartcentrum. Toen in 2020 de baan in Zwolle in beeld kwam, trok dat Snoek’s aandacht. Wat volgde was een gesprek met de eigenaar (Jos Kwak) waarna het snel tot zaken doen kwam. Snoek over zijn Zwolse interesse: “deze baan ligt mooi in een bosrijke omgeving, Zwolle is een gemoedelijke stad en ik zag en zie hier veel mogelijkheden. Hoewel de naam Karba wereldberoemd in Zwolle is, wil ik verder denken dan enkel de stad. Daar hoort een nieuwe naam bij.”

Jongensdroom

Snoek (35) ziet met zijn twee kartcentra een jongensdroom in vervulling gaan. “Als klein jongetje droomde ik al van een kartbaan. Zelf heb ik ook gekart maar met te weinig talent. Daar komt bij, in de loop der jaren vond ik ondernemen leuker. Mijn ouders waren niet direct enthousiast over een kartbaan. Zij stelden mij destijds voor de keuze wat ik graag wilde: een zeilboot of kart om mij vervolgens een dag later mee te nemen naar de haven. Dan begrijp je dat zij mij liever niet in een kart wilden zien. Wil je wat dan moet je er voor gaan. Dat deed ik met twee kartcentra als resultaat.”

Max

Je ontkomt er in deze tijd niet aan; de naam van Max valt. Verstappen dus en dan blijkt dat zijn naam op veler lippen ligt. Snoek: “nagenoeg iedereen heeft het weleens over Max. Bijzonder is dat als Max in feite op een negatieve manier de publiciteit haalt – denk aan de F1 race in Baku waar Verstappen de eindstreep niet haalde – er toch positief over hem gesproken wordt. Dan telt ons land zomaar 16 miljoen Christian Horners, de teambaas van Verstappen. Wat ik bedoel te zeggen is, met Max gebeurt er altijd wat. De autosport heeft hem nodig. En karten is het begin van rijden in de Formule 1. Verstappen is jong, leuk, doet fenomenale dingen maar is soms eigenzinnig. In Lelystad heeft hij bij ons op het circuit samen met Carlos Sainz eens het gras gemaaid. Dat was voor een promofilm van Red Bull. Verstappen is een geliefd gespreksonderwerp maar ik wil absoluut niet dat onze kartcentra worden gelinkt aan ‘who’s the next Max?’. Karten bij ons heeft iets weg van de F1 sfeer op een gemoedelijke manier. Het is de beleving met televisieschermen op ons horecaterras om die beleving nog meer te voelen.”

Kartschool

In Kartcentrum Zwolle wordt er met een compleet nieuw wagenpark gereden. Dat houdt in: 25 karts voor volwassenen, 12 kinderkarts en 1 duokart. Op de zondagochtend is er ‘all you can kart’; nieuw in Nederland en volgens Snoek is dit de eerste ‘all you can’ formule waarbij je afvalt in plaats van aankomt. Dat karten meer is dan enkel een rondje rijden, blijkt wel uit de toekomstplannen van Snoek. “Ik wil er iets moois van maken. Karten is echt niet alleen maar voor de roekeloze kamikaze piloot. Techniek, strategie en behendigheid, dat komt er allemaal bij kijken. Vanaf september starten wij in Zwolle met een speciale opleiding voor kinderen. Ook komt er een actie voor de Zwolse jeugd om onze karts te testen. Even racen of een beetje fun rijden, hier kan het want hier beleef je een ultiem racegevoel. Maar ga na een snelle race niet meteen denken, en nu Red Bull Racing bellen……..”

www.kartcentrumzwolle.nl

Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43