Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Elles Hetebrij : ‘Bier ontwikkelt zich non stop’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Bier is vrouwelijk, noch mannelijk maar gender. Dat u het weet, zo oordeelt Elles Hetebrij, uitbater van het gelijknamige Zwolse café, slash de kroeg. Inmiddels ruim 23 jaar aanwezig binnen de Zwolse horeca, aan haar oordeel mag derhalve de nodige waarde worden gehecht. 

Met de Internationale Bier Dag 2021 in het vooruitzicht, vrijdag 6 augustus aanstaande, een biergesprek met een onderneemster die in haar kroeg een kleine honderd verschillende biertjes in de aanbieding heeft. Van ‘gebrouwen door vrouwen’ tot ‘kutbier’ uit Maastricht, dat laatste biertje is inmiddels uit het assortiment gehaald. Een nadeel: met Elles praten op haar terras aan de Nieuwe Markt ontkom je niet aan de ‘hallo’s’ en ‘zwaaimomenten’ want Hetebrij is ons kent ons, een hotshot.

Wat heb jij met bier? 

“Het is leuk, ik ben een liefhebber, het gisten, tiz gezond en lekker. Ik verkoop het inmiddels bijna 24 jaar, heb twee eigen eigen gebrouwen biertjes (in samenwerking met de Bronckhorster Brewing Company en Steve Gammage/PdJ) en sta pal achter het product. Dat alles onder de bezielinde leiding van Per Magusin, mijn bedrijfsleider.” 

Jij hebt de opleiding ‘bierista’ gevolgd; heeft dat meerwaarde voor jou? 

“Absoluut want in de loop der jaren zakt de bierkennis een beetje weg. De opleiding Bierista is een onlinecursus en geeft je meer basiskennis en inzichten in procesmatige handelingen. Daarnaast leer je door proefmomenten meer over de klassieke en de hippe biertjes. De cursus wordt afgesloten met een diploma. Omdat bier zich steeds ontwikkelt en om de trends nauwlettend te volgen, is deze opleiding van toegevoegde waarde. De opleiding duurt gemiddeld een jaar met de mogelijkheid om aansluitend niveau 2 en 3 te halen. Qua niveau is de opleiding een opstap naar biersommelier. Bierista is een initiatief van Alain Schepers, een van de bekendste bierdeskundigen van Nederland en voor mij een boegbeeld van bier. Een held.”

Wat is volgens jou kenmerkend voor een bierkroeg? 

“Dat je bij binnenkomst gelijk vraagt wat er op de tap geschonken wordt, maar ook, bier heeft een verhaal. Dat jij als barman/vrouw dat kunt vertellen en de gast kunt adviseren.”

Bier, is dat eigenlijk mannelijk of vrouwelijk? 

“Het is gender. Ik merk dat steeds meer mannen aan de wijn gaan, terwijl een biertje bij vrouwen, zeker rond een middelbare leeftijd, aan een opmars bezig is. Een verklaring lijkt mij dat een biertje, vanwege de gist, gezond is. Overigens geldt zowel voor mannen als vrouwen, drink met mate.”

Zijn er verschillen in bierbestellingen tussen de beide seksen? 

“Mannen gaan eerder voor de zware rakkers, terwijl vrouwen een licht zoetje in bier als smaakvol ervaren. Het schijnt dat mannen beter tegen alcohol kunnen dan vrouwen. Heeft wellicht iets met het vetgehalte te maken. Overigens houden wij wel in de gaten als iemand meerdere zware biertjes bestelt en daar last van heeft. Dan zeggen wij: dit is zo’n zwaar biertje, hier schenken wij er maar eentje van.” 

Vreemde biertjes, enige ervaring mee? 

“Bier met een schijfje sinaasappel, of bier met cola of seven-up. Geen probleem, de gast is koning. Wat ik recent heb meegemaakt is een uitwisseling van biersoorten. Bij mij kwam een man uit Texel een pitstop maken. Voor de grap maakten wij een uitwisseling van bier. Ik gaf hem een ‘goed huwelijkbiertje’ uit Zwolle, terwijl ik van hem een ‘kutbier’ uit Maastricht kreeg. Dat is overigens geen scheldbiertje of zoiets. Wel heel bijzonder….”

Zwolle, bierstad? 

“In ontwikkeling, zeker zolang niet iedereen een Bierista opleiding gevolgd heeft.”

Toekomst van het bier, vooral met 0.0 in de aanval. 

“Niet alleen 0.0, ook 2.0 dat een prima drankje blijkt te zijn na sportieve inspanning. Bij ons in het café hebben we enige tijd geleden blikbier geïntroduceerd. Een betere bierbescherming en tevens goed voor het milieu. Een mooie trend waar wellicht nog iets meer uit te halen valt. Wat wel opvalt is dat onze gasten, ook bij ons restaurant Meneer Jan, over steeds meer bierkennis gaan beschikken. Anderzijds, ze willen ook best verrast worden. Dan schenken wij een biertje waarop de gast vraagt, wat zit erin? Dat is juist het geheim, zeggen wij, en dat triggert.”

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54