Afbeelding
Peter Maat

Groen Holtenbroek is bezorgd over plannen bouwen in het Zwarte Water

Algemeen

Zwolle is de eindhalte van het stroomgebied van de Vecht en aan de westzijde ligt de IJssel. Al het water van de weteringen tussen Deventer en Zwolle verzamelt zich in Zwolle, stroomt door de Zwolse grachten en verlaat de stad via het Zwarte Water. Al dat water is prachtig, maar ook machtig! Volgens Groen Holtenbroek staat de stad op het punt een klimatologisch onverantwoorde keuze te maken door te gaan bouwen in het Zwarte Water.
Internationaal en nationaal staan de veranderingen in het klimaat hoog op de agenda. Onderzoeken berichten over ‘alarmerend’, ‘extreem’ en ‘nu aanpakken!’’ (zie bijvoorbeeld “IPCC-rapport alarmerend voor Nederland”). Er worden maatregelen ontwikkeld om o.a. toenemende wateroverlast te voorkomen. Zo voert het Waterschap met het project versterking Stadsdijken Zwolle een operatie van miljoenen euro’s uit om de dijk langs het Zwarte Water te verhogen en te verstevigen.En ondertussen buigt de gemeente Zwolle zich deze zomer over een stedenbouwkundig plan om aan de rand van Zwolse wijk Holtenbroek, buitendijks in het Zwarte Water woningen te bouwen.


Uiterwaarden

Het Stedenbouwkundig plan is gebaseerd op een gebiedsvisie uit 2018, dat was dus voor corona en de wateroverlastproblemen van deze zomer. Zwolse milieuorganisaties, politieke partijen en bewonersgroepen uiten al een aantal jaren hun zorgen over deze plannen voor de Zwarte Waterzone. Maar de plannen om buitendijks te bouwen zijn niet gewijzigd. En het voorstel om in plaats van woningen de uiterwaarden te gebruiken voor opvang van water en groene recreatie kreeg geen gehoor. Zwolle staat nu met haar buitendijkse woningbouwplannen op het punt een klimatologisch onverantwoorde keuze te maken en een geweldige kans te laten liggen om de groen/blauwe functie van het Zwarte Water door te trekken naar het Natura2000 gebied, net buiten Zwolle en de rivier de ruimte te geven voor de toekomst.


Groen Holtenbroek vraagt aandacht voor deze plannen en hoopt dat Zwolle haar plannen nog eens heroverweegt, zodat het geen besluit neemt dat ernstige gevolgen heeft voor de komende generaties.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.