Afbeelding
Pedro Sluiter

Slachtoffers Oost-Azië zijn herdacht in Park Eekhout

Algemeen

ZWOLLE - In Park Eekhout zijn op zondag 15 augustus alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 herdacht. De commissie ‘Herdenking 15 augustus Zwolle’ onder voorzitterschap van Cathy Folmer had de plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument georganiseerd.

Burgemeester Peter Snijders en loco-commissaris van de Koning Bert Boerman legden een krans bij het monument namens het openbaar bestuur, gevolgd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en de Parkschool die het monument heeft geadopteerd. Enkele Ambassadeurs van de Vrijheid Junior reikten de kransen en bloemen aan.
Trompettist Arjan Kuiperij van Koperensemble Excelsior blies het signaal Taptoe. Sprekers waren schrijfster Aca Siwabessy Stoffels en commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. Kinderkoor Burung Bebas (Vrije vogel) onder leiding van Mariëtte Bastiaansen ondersteunde de plechtigheid muzikaal. Stadsdichter Sarah Lucassen droeg een voor de gelegenheid geschreven gedicht voor.

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 76 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding