Afbeelding
Foto: Eigen foto

De Zwolse Tippelaars vieren hun tachtigjarige bestaan

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – De leden van wandelvereniging De Zwolse Tippelaars hebben vrijdag in het Wandelhonk aan de Veemarkt hun tachtigjarige bestaan gevierd. “Onze vereniging werd opgericht op 24 maart 1941 op initiatief van personen van toneelgroep SVI en mondharmonica-vereniging Excelsior”, vertelt Hans Edelenbos, lid sinds september 1953. 

Als ceremoniemeester vertelt hij vrijdag dat de vereniging de naam krijgt van de markante wandelaar Johannes Markus Belgraver (1887-1967) vooral bekend als Jan de Tippelaar. “In de oorlogsjaren mocht van de Duitse bezetter niet in groepsverband worden gewandeld. Na de oorlog werd besloten dat men ook ‘s avonds ging trainen en daarvan werd redelijk gebruik gemaakt. In 1945 nam de vereniging voor het eerst deel aan een wandeltocht. De leden dachten toen dat het een wedstrijd was. De groep startte als laatste en kwam als eerste binnen.”
Op 27 januari 1948 werd tijdens een bestuursvergadering van het toenmalig bestuur, in overleg met beschermvrouwe mevrouw Schulte-Nordholf-Schutte, besloten de naam te veranderen van ‘Jan de Tippelaar’ in ‘De Zwolse Tippelaars’. Edelenbos: “Later werd tandarts Van Maaren beschermheer van de vereniging. Voorzitter B. H. Schurink, een ‘schitterende man’ werd in de volksmond ‘ouwe Schurink’ genoemd. Hij was met het bestuur ontzettend trots over de naamswijziging en droeg dit ook op zijn manier over op de leden. Schurink was voorzitter van eind jaren veertig tot dik in de jaren zestig. In die jaren gingen al leden van de vereniging naar de Nijmeegse Vierdaagse samen met wandelaars van wandelvereniging De Blauwvingers, waar zij 40 of 55 kilometer per dag wandelden. De jaren zestig en zeventig waren topjaren van de vereniging. Het was één grote familie.”

Inkomsten

In hotel Wijnberg aan de Veemarkt had de wandelvereniging vaak feest- en dansavonden. “Om de leden te stimuleren, werd besloten dat ze konden sparen”, herinnert Edelenbos zich. “Ze konden onder meer spaarzegels/bonnen kopen voor 10 cent en ze bijvoorbeeld gebruiken om de Vierdaagse te bekostigen. Er werden meer acties ondernomen, waaronder oud papier verzamelen of glazen, lucifers en pennen verkopen. Dit leverde allemaal inkomsten op voor de vereniging.”
Op 1 oktober 1954 werd tevens een jeugdgroep opgericht en op 17 april 1955 wandelde deze groep in uniform in Hengelo. Edelenbos: “Het jaar daarvoor had men al met een groep van zestien personen in Hattem gewandeld. Dit was nog niet officieel, maar gaf wel een aanzet tot de oprichting van de jeugdgroep. In 1954 telde De Zwolse Tippelaars 160 leden en 120 donateurs. In 1959 werd er met drie senioren- en twee junioren groepen gewandeld. De afstanden waren toen respectievelijk 25 en 15 kilometer. Later werd ook met aspiranten 10 en pupillen 5 kilometer gewandeld. In 1964 werd de senioren A-groep onder leiding van wandelleider Cees la Faille kampioen van de eerste klasse NUW (Nieuwe Unie voor de Wandelsport). Fabriekswandelclubs zoals Van Heek Enschede en Blikboys Deventer moesten toen het onderspit delven.”
Van 1959 tot 1969 gingen De Zwolse Tippelaars met twee bussen naar Nijmegen om de Vierdaagse te wandelen met soms wel honderd leden die in groepsverband 30 kilometer. Mee gingen ook leden die individueel 40 of 55 kilometer wandelden, afhankelijk van leeftijd. Tot op dit moment lopen er nog steeds leden van de vereniging zowel Nijmegen als Apeldoorn.
De Zwolse Tippelaars telt nu zo’n zestig leden en is samen met wandelsportvereniging ‘De Wipstrikkwartier’ nog de enige overgebleven wandelvereniging in Zwolle. De verenigingen werken goed samen en dragen ook samen bij aan de Zwolse Avondvierdaagse.