Vierdaagse-ervaringen van Zwolse Tippelaars in boek
Vierdaagse-ervaringen van Zwolse Tippelaars in boek brugmedia.nl

Vierdaagse-ervaringen van Zwolse Tippelaars in boek

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? ?Wat men zoal meeneemt. Drie stel ondergoed en drie paar sokken, bij voorkeur nog niet gestopt'. Het is één van de opmerkelijke zinnen in het boek ?De Zwolse Tippelaars en de Nijmeegse Vierdaagse'.

Zwollenaar Willem Breunis stelde het boek, dat op 10 juli wordt gepresenteerd bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO), samen. Verrast door alle bijzondere verhalen die hij in oude clubbladen aantrof, besloot hij die te verzamelen en te bundelen. Wandelvereniging De Zwolse Tippelaars is in 1941 opgericht als ?Jan de Tippelaar'. In 1948 kreeg de vereniging haar huidige naam en dat is ook het moment waarop het boek begint. ?Oud-penningmeester Henk Schurink had nog veel clubbladen bewaard?, vertelt de auteur. ?Foto's heb ik overal vandaan. Dat gebeurt zo als je veel praat met mensen.?
Breunis liep zelf in 1957 mee als assistent-leider van de eerste jeugdgroep. ?Ik paste met mijn zestien jaar nog wel in de groep, maar als oudste werd ik toch leider. De verzorging moest je zelf doen, dus als mede-wandelaars wat nodig hadden, liep ik een stuk vooruit om bij een winkel water of zouttabletten te halen.? In totaal liep hij zes keer de Nijmeegse Vierdaagse: één keer de dertig kilometer, twee keer de veertig en drie keer de 55 kilometer. ?De laatste aftand is in de jaren zestig verkort naar vijftig kilometer. In 1963 heb ik de Nijmeegse Vierdaagse voor het laatst gelopen. Ja, want als je het over de Vierdaagse hebt, heb je het over de Nijmeegse Vierdaagse. Die loop je voor het leveren van een prestatie en de gezelligheid met elkaar.?
Als lid van de Zwolse wandelgroep was deelname niet geheel vrijblijvend. ?Je moet wel genoeg kilometers in de benen hebben, anders mocht je niet met de groep meedoen. In de jaren zestig was de glorieperiode. Toen gingen we wel eens met twee bussen naar Nijmegen?, herinnert Breunis zich. De verslagen in zijn 116 pagina's tellende boek komen uit de periode van 1948 tot 2012. Van het boek worden eerst tien exemplaren gedrukt. ?Eerst maar eens zien hoeveel belangstelling er voor is?, zegt Breunis nuchter. ?Als ik de kosten er uit heb, mag de rest wel naar een goed doel als de kankerbestrijding.?
Momenteel telt Zwolle met De Zwolse Tippelaars en Wipstrikkwartier twee wandelverenigingen. Dat zijn er ooit zo'n dertig geweest, weet Breunis. ?De eerste was VOIS in 1912 en de bekendste De Blauwvingers. Nu ga ik eerst de historie van ?Jan de Tippelaar' uitzoeken. Wie voor mij nog meer informatie of foto's heeft over de wandelverenigingen in Zwolle, is van harte welkom.?