Afbeelding
Foto: Aliëtte de Vries

PvdA houdt Flits-Woonprotest in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De PvdA heeft zondag een Flits-Woonprotest gehouden tegen het woonbeleid: kort maar krachtig, op een symbolische plek aan de Thorbeckegracht.

Fractievoorzitter Patty Wolthof: “Dit is wat mij betreft het eerste protest van velen in Zwolle. Overal in het land staan mensen op. Nu is de tijd om je te laten horen tegen de oneerlijke verdeling op de huizenmarkt. Huizen moeten worden gebouwd voor mensen, niet voor winst.”

Zondag was het precies drie weken geleden dat vijftienduizend mensen in Amsterdam hun stem lieten horen over de alsmaar voortdurende wooncrisis. Wolthof was erbij: “Eigenlijk alle groepen waarvoor ik de afgelopen jaren in de gemeenteraad aandacht heb gevraagd waren daar aanwezig: starters zonder uitzicht op een koopwoning, huurders die uitgemolken worden, studenten die een fatsoenlijke kamer zoeken. Maar ook ouderen en ouders die zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen. De wooncrisis is deels te wijten aan landelijk beleid, maar ook in Zwolle worden de verkeerde keuzes gemaakt.”

Huisjesmelkers
Volgens de PvdA kan het anders. En moet het anders. Zwolle moet meer betaalbare woningen bouwen, zorgen voor voldoende studentenwoningen en alles op alles zetten om beleggers en speculanten tegen te gaan. Burgerraadslid Roberto Kist: “De wooncrisis zorgt voor vrij spel voor malafide huisjesmelkers en ook die moeten een halt toe worden geroepen. Hoog tijd voor actie dus. Tijd dat Zwolle ook van zich laat horen!”

Spandoek
Het flitsprotest werd gehouden aan de Thorbeckegracht. Daar hangt aan een gevel een groot spandoek met de vraag: ‘Is Zwolle wel klaar voor ‘high-end vastgoed?’’ Het antwoord van de PvdA en van de Jonge Socialisten is helder: “Nee! We willen betaalbare woningen in Zwolle!”