Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Leerlingen herdenken Joodse Zwollenaren bij oorlogsmonument Rozenboom

Algemeen

ZWOLLE – Het Gymnasium Celeanum stond donderdag stil bij de Joodse Zwollenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen naar een strafkamp zijn gebracht. De herdenking was bij monument de Rozenboom dat de school in 2015 heeft geadopteerd. 

Wethouder Ed Anker woonde de plechtigheid bij namens de gemeente Zwolle en legde samen met de leerlingen bloemen bij het monument. De Rozenboom, in de tuin van het vroegere schoolgebouw van het Celeanum, werd in 2008 onthuld ter herinnering aan 2 oktober 1942. Toen werden ruim tachtig Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van de school. Het waren voornamelijk vrouwen en kinderen van Zwolse Joodse mannen die gedwongen werkten in Nederlandse werkkampen.

Gymzaal

Op 3 oktober werd de groep onder het mom van gezinshereniging naar Westerbork gebracht. Enkelen van hen wisten te ontsnappen en overleefden de oorlog door onder te duiken. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen vervoerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van de school werden na 3 oktober ‘gewoon’ weer gymlessen gegeven.

Kunstwerk

De Rozenboom is een kunstwerk van Iris Le Rütte en geïnspireerd op een zin uit het dagboek van Etty Hillesum. Zij was een Nederlandse schrijfster die in 1943 overleed in Auschwitz en daarvoor in Westerbork vastzat. In 1942 schreef ze in haar dagboek: ‘Vruchten en bloemen dragen op elke grond waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?’