Afbeelding
Pedro Sluiter

Verdachte kruipruimtemoord ‘ging koelbloedig en berekenend te werk’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Ook in hoger beroep is er twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist in de ‘Zwolse kruipruimtemoord’. Mark de G. schoot volgens het Openbaar Ministerie in zijn woning in Zwolle-Zuid slachtoffer Deniz dood, zaagde het lijk in stukken en verborg het in de kruipruimte.

Een zaak van ‘wikken en wegen’, zo omschreef advocaat Anno Huisman de strafzaak woensdag tegenover het gerechtshof in Zwolle. Zijn cliënt Mark de G. (43) ging in beroep tegen de veroordeling van oktober 2019 wegens doodslag. Hij kreeg toen twaalf jaar cel en tbs opgelegd, gelijk aan de eis van het OM. Bij het Openbaar Ministerie was er aanvankelijk twijfel over het feit dat Mark het slachtoffer in zijn eigen woning doodschoot. Een rapport, opgesteld in opdracht van de nabestaanden, gaf uiteindelijk toch de overtuiging. Kon het zelfmoord zijn als het wapen op een afstand van tussen de tien en honderd centimeter van het hoofd van het slachtoffer zat toen het afging? En wat doet een miniem metaaldeeltje in het hoofd van het slachtoffer?

Gruwelijk

Op 17 februari 2018 ontdekte de politie in de kruipruimte onder de woning van De G. in Zwolle-Zuid drie plastic zakken met daarin lichaamsdelen. Snel werd duidelijk dat het lichaam was gevonden van de al dagen vermiste 37-jarige Deniz. De G. had de familie nog helpen zoeken, terwijl hij ondertussen bezig was het lichaam zoek te maken. De manier waarop De G. omging met het lichaam van Deniz “is gruwelijk, mensonterend en gaat alle voorstelling te boven. Hij ging daarbij koelbloedig en berekenend te werk”, zei de advocaat-generaal. De G. verklaarde dat op 7 februari Deniz in zijn woning kwam om daar coke te gebruiken. Deniz vond een pistool, zette deze op zijn hoofd waarop Mark geschrokken poogde een zelfmoord te voorkomen. Hij wist het pistool te grijpen maar Deniz wist de trekker over te halen.

Bewijs

Een belangrijk bewijs voor doodslag zag de rechtbank in 2019 in de vondst van een miniem stukje plaatstaal in het hoofd van het slachtoffer. Onder meer prullenbakken en koektrommels zijn van dit materiaal gemaakt. Mogelijk hield Deniz een metalen voorwerp voor zijn hoofd om zich af te weren. De G. heeft nooit verklaard dat er een voorwerp zat tussen het hoofd van het slachtoffer en het wapen. Maar hij werkt beroepsmatig met gegalvaniseerd plaatstaal, zei Huisman. Het kan in het wapen hebben gezeten en in de woning is niet gezocht naar nog meer metaaldeeltjes. “Slijpsel komt terecht op zijn kleding en zo in zijn woning. We weten niet waar het metaaldeeltje vandaan komt.”

Worsteling

Ook ging het pistool af op een grotere afstand van het hoofd dan gewoon bij zelfmoord. Omdat het pistool zelf ook nog tien centimeter is, ontstaat een houding van de arm die zelfmoord minder waarschijnlijk maakt, vindt het OM. Volgens de advocaat sluit dit niet uit dat het pistool in een worsteling afging toen zijn cliënt Deniz juist wilde weerhouden van het plegen van zelfmoord. Daarbij trok Mark het wapen juist naar zich toe en ontstaat mogelijk de afstand zoals die berekend is door deskundigen.

Het oordeel van het gerechtshof volgt in december.