Afbeelding
Stefan Verkerk

Verdachte wapenvondst blijft vastzitten, maar niet voor liquidatie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Michel B. blijft achter de tralies vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een ondergronds wapendepot bij landgoed Schellerberg net buiten Zwolle. Maar hij zit niet langer vast op verdenking van in het liquideren van Henk Wolters op 31 december 2019.

Dat was maandag de uitkomst van de regiezitting tegen de 45-jarige verdachte. Henk Wolters werd op de laatste dag van 2019 vlak bij zijn huis rond 20.15 uur geliquideerd. Pas een uur later werd zijn lichaam gevonden, ‘nog warm’, zo stelde de getuige. In maart 2021 is het mogelijke wapen gevonden waarmee de man gedood is. De betreffende Glock, een automatisch vuurwapen, lag in een ondergronds wapendepot op een bosperceel bij het landgoed Schellerberg dat in september vorig jaar werd opgegraven. In vijf tonnen zaten negen automatische vuurwapens, 21 scherpe handgranaten, vijftien vuurwapens en onderdelen en nog eens 30.000 euro verstopt. Op vijf wapens zat het dna van B., ook op onderdelen van de Glock waarmee Wolters zou zijn gedood.

De advocaat van B., Jan-Hein Kuijpers, betwijfelt ten zeerste of dit daadwerkelijk het moordwapen is. “Dit vuurwapen of zelfs maar een onderdeel ervan is niet in de handen van Michel te plaatsen op 31 december 2019 op het plaats delict.’’ Als je echter een deskundigenrapport van het NFI goed leest, kunnen de bij de moord gevonden kogelhulzen ook uit een ander wapen komen, zei de advocaat. En dan nog: dna op onderdelen van een wapen vinden, wil niet zeggen dat je ook de dader van de liquidatie hebt aangetroffen. Maar in datzelfde NFI-rapport staat juist dat de kans dat met deze sporen deze hulzen zijn afgevuurd door een ander wapen, kleiner dan een op een miljoen is, reageerde de officier van justitie. Volgens hem ligt er genoeg bewijs voor de betrokkenheid van B. bij de liquidatie. ‘’Meneer heeft geen alibi, er was een gelegenheid, een motief en een moordwapen.’’ Er was ook sprake van ruzie tussen de verdachte en het slachtoffer. Diens zoon zou van zijn vader gehoord hebben dat als hij vrijkwam hij met de politie zou praten over de handel en wandel van B.

Toch ligt er onvoldoende om B. nog langer vast te houden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Wolters, besliste de rechtbank tot ingetogen vreugde van de verdachte. B. blijft wel vastzitten vanwege de verdenking van wapenbezit, een feit waar ook jarenlange celstraffen voor opgelegd kunnen worden. Verder wordt er nader onderzoek gedaan in de strafzaak. Zo worden onder meer getuigen nader aan de tand gevoeld. Eind januari volgt een nieuwe regiezitting.

Afbeelding
Gunning renovatie Spooldersluis aan Van den Herik, BAM en SPIE Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen gisteren