Afbeelding
Foto: Shutterstock

OM: celstraf en tbs voor wurgen Syrische actrice in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 34-jarige man uit Zwolle is dinsdag tbs met dwangverpleging geëist voor de moord op de Syrische actrice Raifa al-Riz in zijn woonplaats. Wael D. heeft bekend haar te hebben gewurgd maar op de zitting bleef hij zwijgend voor zich uit staren.

Die bewuste middag van 15 maart dit jaar schoot Wael D. in Zwolle niet ver van de woning van het slachtoffer aan de Meppelerstraatweg twee agenten te fiets aan. ‘’Ik heb mijn vriendin doodgemaakt’’, zei hij. Agenten zagen krassen op zijn wang in in zijn hals. In de woning troffen de agenten de vrouw op de grond met een verlengsnoer om haar nek. Het was zij of ik, verklaarde D. tegen de politie. Na haar gewurgd te hebben poseerde hij in de woning kennelijk nog voor een foto.

Later die dag zei hij tegen agenten dat hij haar benaderd had toen ze op de bank zat. Hij drukte zijn hand op haar mond en neus en sleepte haar door de kamer. Daarna wurgde hij haar met een kabel om haar nek. Na een strijd van dertig minuten was ze dood. Dna-sporen onder de nagels van het slachtoffer en op de verlengkabel bevestigen dit relaas, zei de officier van justitie.

D. was net als het slachtoffer afkomstig uit Syrië. Ze hielp hem om in Nederland een bestaan op te bouwen en had hem na de scheiding tijdelijk in huis genomen. Maar ze was angstig, zei de voorzitter en daarom sliep ze al sinds januari met de slaapkamerdeur op slot. Als hij haar niet doodde, zou zij hem vermoorden, zo heeft hij op de dag van de moord aan agenten gezegd. Na die dag zweeg hij over de moord. Naast de celstraf en tbs eiste de officier nog een maand cel. Dat is de voorwaardelijke straf die D. nog boven het hoofd hield voor een belaging in Zwolle van april 2018 tot en met juli 2019. Hij had dit slachtoffer dreigende filmpjes gestuurd en haar ook thuis opgezocht.

Op vragen wilde D., die de zitting in de rechtbank in Zwolle zijn mondkapje op hield, niet reageren. Met gevouwen armen staarde hij richting de rechters. En met gebogen hoofd hoorde hij later zijn advocaat aan met wie hij ook geen contact wilde. Het slachtoffer was een van de bekendste actrices in het Midden-Oosten, zei haar zoon op de zitting. ‘’Ik ben hier om gerechtigheid te eisen en te verzekeren dat de moordenaar krijgt wat hij verdient’’, zei hij. Na haar dood wist hij dagenlang niet wat er in Nederland was gebeurd, zegt de man die in Irak woont.

Advocaat Henk Voors kon er naar zijn zeggen niet om heen dat zijn cliënt Raifa om het leven heeft gebracht. ‘’Hij heeft dat zelf verklaard en heeft de politie met die mededeling ingelicht.’’ D. heeft een gewelddadige jeugd doorgemaakt en zat in de Syrische oorlog vast en is in de cel gemarteld. ‘’Dat alles heeft hem getekend.’’ Maar was het moord of handelde hij in een opwelling? Zeer waarschijnlijk handelde hij in een roes wat maakt dat D. de vrouw niet met een plan vooraf om het leven bracht.

Het oordeel van de rechtbank volgt op 4 januari.