Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Hof wil nieuw onderzoek naar ‘Zwolse kruipruimtemoord’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Het onderzoek naar de dood van een man op 7 februari 2018 in Zwolle-Zuid wordt heropend, meldde het gerechtshof in Zwolle woensdag. Tegen de 44-jarige Mark de G. was twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor doodslag en het in stukken zagen van het lichaam.

De G. zit precies die straf uit nadat hij deze in 2019 door de rechtbank kreeg opgelegd. Hij ging in beroep juist omdat hij meent dat het zelfmoord was. Het slachtoffer vond op 7 februari 2018, onder invloed van drugs, een pistool in het huis van De G. Toen de man het wapen op zijn slaap zette, wilde de verdachte de zelfmoord voorkomen. Maar hij was te laat, zo zei De G., al wist hij nog wel het pistool vast te grijpen. Uit angst voor moord veroordeeld te worden besloot hij het lichaam weg te maken, zo verklaarde hij eerder aan het gerechtshof. Hij zaagde het lichaam met een reciprozaag in de badkamer in stukken en bewaarde de delen in meerdere luchtdichte zakken in de kruipruimte.


Teleurstelling
Het hof kwam niet tot een eindarrest, zei de voorzitter woensdag, wat voor teleurstelling zorgde bij de nabestaanden. ‘’Op een aantal punten moet nader onderzoek worden gedaan en nadere uitleg worden gegeven.’’ Het gerechtshof wil vooral meer duidelijkheid over de baan van het schot en of het scenario van De G., dat hij met beide handen het pistool vast had toen het afging, daarin past.


Metaaldeeltje
Belangrijk bewijs voor de rechtbank voor doodslag was een metaaldeeltje in het hoofd van het slachtoffer. Dat zou verklaren dat de kogel door een metalen voorwerp ging, iets waarmee het slachtoffer zich mogelijk heeft verweerd. De G. heeft nooit gezegd dat het slachtoffer iets vasthield. Dus als dat wel het geval was, dan klopt zijn verhaal niet. Ook in 2019 kwam de rechtbank aanvankelijk tot heropening van het onderzoek juist omdat ze meer wilde weten over dat metaaldeeltje. Een deskundige heeft echter verklaard dat dit deeltje ook al in de loop kon zitten, zei de voorzitter van het hof. En daarover willen de raadsheren meer weten. ‘’Het onderzoek door politie en het Openbaar Ministerie is niet volledig geweest.’’ Het hof wil een ‘compleet beeld van wat zich rondom en tijdens het schietincident afspeelde’.

De G. blijft wel vastzitten. Zijn advocaat leek verrast maar vond het een prettige gedachte dat het hof uitvoerig onderzoek doet voor het tot een uitspraak komt.