Afbeelding
Foto: Shutterstock

Man krijgt 3,5 jaar cel voor aanslag met vuurwerk Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Voor het plaatsen van een zware vuurwerkbom in een brievenbus in een huis in Zwolle is een 20-jarige man dinsdag tot 3,5 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk veroordeeld. De moeder van het beoogde slachtoffer raakte door de explosie zwaargewond.

De bewoonster was in de nacht van 12 september 2020 in de hal van haar woning toen in de brievenbus een ‘Supercobra6’ ontplofte. Volgens een deskundige was de kracht van het explosief groot genoeg om iemand te doden. ‘’Het verschil tussen leven en dood was een paar centimeters of decimeters groot’’, zei de officier twee weken terug op de zitting. De zwaarte van de explosie was in de woning goed zichtbaar. Zo was onder meer het keukenblok in de ruimte achter de hal ontwricht geraakt. ‘’Mijn oudste zoon mocht met een pincet stukjes weefsel van de muur plukken en mijn vingertopje lag op de mat’’, zo zei het slachtoffer op de zitting in november.

Ongeloofwaardig

Door de kracht van dit zwaar stuk vuurwerk werd de vrouw naar achter geworpen. Een van haar vingers werd afgerukt, de banden van haar duim raakten los en ze liep een gehoorbeschadiging en brandwonden op. Ze raakte permanent arbeidsongeschikt. De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat het de 20-jarige Shervinho D. was die de bom plaatste. Eerst zei hij dat hij op het bewuste adres nooit was geweest, later verklaarde hij van wel maar dat hij niet wist wie er woonde. Ongeloofwaardig, zo oordeelt de rechtbank. Ook blijkt uit tapgesprekken met zijn zus en moeder dat hij na afloop van de uitzending van Opsporing Verzocht zijn rode jas snel naar de stomerij heeft gebracht. In die uitzending werd juist uitvoerig besproken dat de dader een rode jas droeg. Hij wilde zo volgens de rechters zijn rol bij de vuurwerkbom verhullen.

Van een poging doodslag is geen sprake, vinden de rechters. Dat iemand kwam te overlijden was niet te voorzien. Wel heeft hij door de vuurwerkbom in een brievenbus te plaatsen de kans op de koop toegenomen dat iemand in de woning zwaar lichamelijk letsel op zou lopen. Daarvan is ook sprake nu blijkt dat de bewoonster permanent arbeidsongeschikt is geraakt. Ook moet hij de bewoonster ruim 37.000 euro schadevergoeding betalen. Tegen de man was vijf jaar cel geëist.

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen gisteren
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16