Leden van Extinction Rebellion nemen een klimaatduik in de Zwolse gracht.

© Pedro Sluiter Foto
Leden van Extinction Rebellion nemen een klimaatduik in de Zwolse gracht. © Pedro Sluiter Foto Pedro Sluiter

Leden Extinction Rebellion houden Nieuwjaarsduik

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De ‘rebellen van Extinction Rebellion Zwolle (XR)’, zoals ze zichtzelf noemen, hebben maandag om 12.00 uur een nieuwjaarsduik genomen in de stadsgracht bij het Rodetorenplein. Daarmee willen ze laten zien dat het water de Zwollenaren aan de lippen komt te staan als er niet snel grote stappen worden gemaakt tegen klimaatverandering.

“De tijd en datum zijn niet toevallig gekozen”, melden de rebellen. “Dit was het moment dat het luchtalarm in heel Nederland afging om ons voor te bereiden op crisissituaties. Dit alarm gaat af voor problemen die misschien zullen komen, terwijl overheden en grote internationale bedrijven veel te weinig doen aan de crisis waar we nú al in zitten, de klimaatcrisis.”

Het is volgens Extinction Rebellion Zwolle ‘treurig om te lezen dat Urgenda weer naar de rechter moet stappen omdat de Nederlandse overheid zit te lanterfanten en zich waarschijnlijk wéér niet aan de uitspraak van de rechter kan houden’. “Tegelijkertijd waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving de volgende regering nú al dat ze de toch al matige klimaatambities voor 2030 misschien niet gaat halen. Shell, één van grootste vervuilers in de wereld, kiest ervoor om het vonnis van de rechter aan te vechten zodat ze kan doorgaan met CO-2 uitstoten. Dit terwijl Shell al zestig jaar weet dat hun activiteiten een ernstige bedreiging vormen voor het leven op aarde”, aldus de rebellen.

Ze vinden dat de klimaattop in Glasgow hoopvol begon. “Die eindigde uiteindelijk in een grote teleurstelling. In de laatste dagen van de bijeenkomst werd weer volop ruimte gegeven aan vervuilende fossiele brandstoffen. Hierdoor kan er nog jarenlang onnodig CO-2 de atmosfeer in worden geknald. De klimaatcrisis wacht niet op het moment dat wereldleiders zijn uit onderhandeld. De overstroming in Limburg deze zomer laat duidelijk zien dat het water ons letterlijk tot de lippen komt. Ook in Zwolle kan het water 4,5 meter stijgen. Politici weten al zeker dertig jaar dat het misgaat met het klimaat, en hebben tot nu toe geen noodzakelijke maatregelen genomen. Daarom eisen we een burgerberaad om zo sneller tot effectieve beleidsvoorstellen en tot een lange termijn oplossing te komen tegen klimaatverandering.”

De Zwolse rebellen melden dat niet alleen zij deze maandag aandacht vragen voor de klimaatcrisis. “Net als elke eerste maandag van de maand, tijdens het luchtalarm, zijn er acties in plaatsen in het hele land, van Deventer tot Amersfoort en Haarlem. De klimaatcrisis wacht niet tot de coronapandemie is uitgeraasd. Dus blijven we in actie komen, maar uiteraard houden we ons aan alle richtlijnen van het RIVM en zullen we zoveel mogelijk, ook buiten, mondkapjes dragen.”

Leden van Extinction Rebellion nemen een klimaatduik in de Zwolse gracht.

© Pedro Sluiter Foto
Leden van Extinction Rebellion nemen een klimaatduik in de Zwolse gracht.

© Pedro Sluiter Foto
Leden van Extinction Rebellion nemen een klimaatduik in de Zwolse gracht.

© Pedro Sluiter Foto