Afbeelding
Foto: Eigen foto

Leerlingen Thomas a Kempis College maken nestkastjes

Algemeen

ZWOLLE - Alle leerlingen van het Thomas a Kempis College uit het eerste leerjaar zijn begonnen met het maken van nestkasten voor koolmezen. Bij het vak Techniek zetten de leerlingen driehonderd nestkastjes in elkaar van Zwols hout. 

Koolmezen zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en helpen zo bij de natuurlijke bestrijding ervan. De nestkastjes zijn gemaakt van duurzaam Zwols hout. Bedrijf Binthout verzorgt de bouwpakketten. Als het nestkastje af is, mogen de leerlingen ze zelf ophangen in de buurt van eikenbomen.

Vijand
De koolmees vindt de rups erg lekker en eet deze op. Door nestkastjes voor koolmezen in de buurt te hangen van eiken, kan de eikenprocessierups op een natuurlijke manier worden verdronge. De gemeente en ROVA gaan zoveel mogelijk voor bestrijding op een natuurlijke manier. Uit onderzoeken zou blijken dat dit over een langere periode de meest duurzame oplossing is.

Naast het ophangen van de nestkastjes leggen de gemeente en ROVA ook bloemenvelden aan om de biodiversiteit te vergroten. Met een speciaal bloemenmengsel worden insecten als de sluipwesp aangetrokken, een andere natuurlijke vijand van de rups.