Afbeelding
Foto: Eigen foto

'Aanpak eikenprocessierups werpt vruchten af'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De wijze waarop de gemeente Zwolle dit jaar de eikenprocessierups heeft aangepakt, lijkt goed te werken. Er waren volgens de gemeente aanmerkelijk minder klachten over jeuk en de rupsen werden al in een vroeg stadium en efficiënter bestreden.

Vorig jaar waren er in Zwolle - net als in heel Nederland - erg veel meldingen van de eikenprocessierups. Gemeente en ROVA kregen in korte tijd heel veel meldingen van jeuk en overlast, waardoor de bestrijding minder gestructureerd verliep en niet alle nesten konden worden weggehaald. Soms duurde het weken voordat gemelde nesten werden weggezogen. Daarom besloot de gemeente dit jaar een andere werkwijze te kiezen. 

Aandachtsroutes

Vooraf is in nauw overleg met ROVA bekeken waar veel rupsen verwacht werden en waar dit tot problemen zou kunnen leiden, bijvoorbeeld bij druk bezochte plekken of veel gebruikte fiets- en wandelroutes. Deze plekken zijn opgenomen in drie aandachtsroutes, waar de rupsen vanaf mei actief bestreden werden. Met een speciale stofzuiger werden de nesten in de bomen langs deze routes opgezogen en vernietigd. Deze routes waren op een online kaart aangegeven. Inwoners konden zo van tevoren al zien waar de bestrijdingsploeg zou langskomen. Op die kaart konden ze aanvullend ook nesten in andere bomen melden. 

Bestrijdingsmiddel

“Dat heeft goed gewerkt”, aldus de gemeente. “Er kwamen veel minder meldingen binnen (ongeveer 650 tegen ruim 2.100 meldingen in 2019) en het overgrote deel ervan kon tijdig meegenomen worden vanuit de geplande routes. Ongeveer tien procent van de Zwolse eikenbomen is preventief behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. Daarbij is heel zorgvuldig gekeken naar de natuurwaarden om onnodige schade aan de natuur te voorkomen. Daarnaast is werk gemaakt van de biodiversiteit om de natuurlijke bestrijding van de rupsen te stimuleren. Bloeiende bermen zijn gefaseerd gemaaid en er zijn bollen geplant om meer insecten aan te trekken die op hun beurt weer meer vogels trekken. Daarvoor zijn op verschillende plekken ook nestkastjes uitgedeeld aan bewoners om koolmezen te lokken.”

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11