Voedselbosje bij De Omnibus in Vlissingen.
Voedselbosje bij De Omnibus in Vlissingen. Fos Fotografie

Voedselbosje laat kinderen beleven hoe voedsel groeit en smaakt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Leerlingen van obs De Markesteen aan de Gedeputeerdenlaan planten woensdag 9 maart samen met IVN Natuureducatie een Voedselbosje aan op hun schoolplein.  IVN en gemeente Zwolle bieden dit jaar drie basisscholen een Voedselbosje aan. In deze groene oase leren kinderen hoe voedsel groeit en smaakt.

Het Voedselbosje is een klein bosje waar dertig verschillende soorten eetbare bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers groeien. Op 9 maart wordt het eerste Voedselbosje van Overijssel geplant op het plein van obs de Markesteen. Leerlingen uit groep 7 zullen samen met wethouder William Dogger de jonge planten in de grond zetten. Van appel- en amandelboom tot lekkere bladgewassen als rabarber en brave hendrik. De wethouder zal het Voedselbosje ook officieel openen.

De Markesteen heeft een sterk versteend plein en heeft plannen om hier verandering in te brengen. Het Voedselbosje vormt voor hen een eerste stap richting een plein met veel meer groen om in te spelen en van te leren. Groen zorgt ook voor meer dieren op het plein, voor meer schaduw en voor minder wateroverlast bij hevige stortbuien.

Gedurende het jaar zorgen de leerlingen voor het Voedselbosje. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Bij het project horen ook gastlessen van IVN en educatiemateriaal waarmee de school zelf aan de slag gaat. Zo leren kinderen dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor henzelf.

Steeds meer scholen vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpen IVN en gemeente Zwolle graag aan mee. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven en kinderen te leren over gezond eten.

Scholen konden zich dit najaar inschrijven voor een gratis Voedselbosje. IVN Overijssel en het programma Natuur- en Milieueducatie van gemeente Zwolle hadden in eerste instantie één gratis Voedselbosje te vergeven aan een gemotiveerde school. Er kwamen zo ontzettend veel enthousiaste aanmeldingen binnen dat de gemeente besloot om drie Voedselbosjes te ondersteunen. 

Dit is mede mogelijk gemaakt door Wavin, die het plantgoed in de Voedselbosjes sponsort om hun CO2 uitstoot te compenseren. Twee Voedselbosjes worden komend najaar aangelegd. Maar bij de Markesteen gaat de schop dus deze week al de grond in.

Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen van Thorbecke treden op met zelfgemaakte gitaren Nieuws Ingezonden 7 dec., 15:16