Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Levend standbeeld zet vrouwen in de aandacht

Algemeen

ZWOLLE - Op initiatief van het Zwols Vrouwenplatform heeft wethouder Monique Schuttenbeld dinsdagmorgen, internationale Vrouwendag, op de Grote Markt een levend vrouwenstandbeeld onthuld. 

“Met het standbeeld willen we de gemeente Zwolle oproepen meer aandacht te schenken aan de dappere, creatieve, ondernemende en maatschappelijk betrokken vrouwen van Zwolle door de eeuwen heen. Dit kan bijvoorbeeld met educatieprogramma’s, straatnamen en standbeelden/kunstwerken”, motiveert het platform. “In de herinneringscultuur worden vrouwen nogal eens over het hoofd gezien. Ook in Zwolle. Onze stad heeft geen enkel standbeeld van een vrouw. Minder dan 10 procent van de straatnamen is vernoemd naar een vrouw. In de canon en biografieën moeten we ze met een lampje zoeken. Zwolle kende door de eeuwen heen talloze dappere, creatieve, ondernemende en maatschappelijk betrokken vrouwen. We willen ze niet vergeten.” Het Zwols Vrouwenplatform zet de volgende vrouwen op de sokkel: Aleida Greve (schilderes en oprichter van het Vrouwenhuis), Jacomina Jannes (moordenares), Margaretha (Hanzevrouw), Moeder Stanislaus (Moeder overste, eerste vrouw die werd geridderd), Michiel van Antwerpen (travestiet, soldaat en echtgenoot), Maria Milatz (Vrouwenkiesrechtactiviste), Amoene van Haersolte (auteur, ontvanger van eerste PC Hooft prijs), Betsy Hengeveld (eerste vrouwelijke dokter van Zwolle), Carina Bouman (socialiste, verzetsvrouw en Dolle Mina (krakers van Vrouwenhuis Jamina).

Afbeelding
Afbeelding
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11