De klarinettisten van Klarinetensemble Klarinjo.
De klarinettisten van Klarinetensemble Klarinjo. Eigen foto

‘De Notenkraker’ door ruim vijftig dansers en twintig klarinettisten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Zwolse Klarinetensemble Klarinjo en Dansstudio Maschenka brengen zaterdag 9 april de voorstelling ‘De Notenkraker’ tot leven. Om 16.30 en 19.00 uur wordt de familievoorstelling gespeeld in basisschool De Zevensprong in Stadshagen (Mannagras 30).

De afgelopen weken hebben vijftig jonge balletdansers van Dansstudio Maschenka onder leiding van dansdocente Maschenka voor de Poorte geoefend. Net als twintig klarinettisten van het jonge Zwolse Klarinetensemble Klarinjo onder leiding van Karin Vrieling. 

Zij hebben hard geoefend op de melodieën van het Tschaikovsky. Deze Russische componist, die zijn afkeer van het Sovjetregime altijd duidelijk liet blijken, schreef in 1892 de balletmuziek van de Notenkraker, waaronder de Bloemenwals, de Suikerfee, de Trepak en Dans van de rietfluitjes.

Tijdens de voorstelling wordt ook het bijbehorende sprookje de Notenkraker en Muizenkoning verteld door verteller Susan Overweg. 

De voorstelling is georganiseerd door klarinetensemble Klarinjo: het is het zesde project van de groep die halverwege 2019 is opgericht. Sinds kort bestaat ook Stichting Klarinjo, waarmee het ensemble een nieuwe stap heeft gezet in haar jonge bestaan.

Hoewel het de afgelopen periode niet meeviel voor veel orkesten om de groep bijeen te houden, is het Klarinjo toch gelukt om van twaalf spelers te groeien naar twintig. 

Dat is mede te danken aan de online repetities die niet alleen bezocht werden door de Zwolse spelers, maar ook enthousiaste klarinettisten uit heel Nederland, en zelfs Duitsland, Frankrijk en Canada.

De Notenkraker is een voorstelling voor jong en oud. De kaartjes voor de voorstellingen kosten 7,50 euro en zijn te koop via www.klarinjo.nl

Het volgende project van Klarinjo is Zomers! met diverse zomerse muziek. Het programma is geschikt voor een gezellig zomeravondconcert in juni of begin juli in Zwolse verzorgingshuizen. Wie Klarinjo wil ontvangen kan mailen naar info@klarinjo.nl.