Het bestuur van Happietaria.
Het bestuur van Happietaria. Foto: Eigen foto

Studenten openen pop-up restaurant Happietaria

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Studenten openen van 7 juni tot 2 juli een pop-up restaurant in Zwolle voor het goede doel. Vier weken lang zal het restaurant Happietaria van dinsdag tot en met zaterdag geopend zijn. Dit restaurant wordt door studenten van de verenigingen Navigators Studentenvereniging Zwolle en Absens Carens opgezet. Naar een geschikt pand wordt nog gezocht.

Het doel is om 30.000 euro op te halen voor de verbetering van ecologie en duurzaamheid in West-Nepal. Zo worden mensen ondersteund in het voorzien van hun eigen levensonderhoud. 

De bevolking van Oost-Rukum (een bergdistrict in West-Nepal) leeft in een afgelegen en bergachtig gebied. Regelmatig hebben de mensen last van aardverschuivingen. Bossen worden gekapt waardoor het risico op aardverschuivingen alleen maar toeneemt. Landbouw is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Hierbij zijn ze afhankelijk van de moesson, een periode van drie maanden waarin het veel regent. Ook dan zijn de steile hellingen en ontbossing een groot probleem. Het water trekt moeilijk de grond in en stroomt snel naar het lagergelegen dal. Aardverschuivingen veranderen in modderstromen en oogsten gaan verloren. Het lokale bestuur vindt het lastig om met deze uitdagingen om te gaan, het ontbreekt ze aan de juiste kennis. Daarom geeft de overheid maar beperkte prioriteit aan zaken als milieubescherming en economische groeikansen.

Begin dit jaar besloot een groep Zwolse studenten van Absens Carens en Navigators samen de handen uit de mouwen te steken. Het doel van Tearfund voor West-Nepal sprak ze direct aan en daarom hebben ze gekozen om, doormiddel van de Happietaria, geld op te halen zodat er verandering komt in de situatie van de mensen in West-Nepal. 

Met het geld gaat Tearfund aan de slag om de lokale overheid te trainen zodat zij zich op een milieuvriendelijke manier leren inzetten voor de duurzame economische groei. Ook worden met het geld kwetsbare gezinnen geholpen van wie levensonderhoud beschadigd of verloren is gegaan als gevolg van covid-19. Op 7 juni gaat het restaurant voor 4 weken van dinsdag tot zaterdag open. 

Meer informatie: www.happietaria.nl/zwolle