John Kuyer op de praatstoel bij café Stroomberg. “Heerlijke plek om samen met vrienden te zijn waarbij er aan de stamtafel soms leuke verhalen worden verteld die ik in onze musivue kan gebruiken”
John Kuyer op de praatstoel bij café Stroomberg. “Heerlijke plek om samen met vrienden te zijn waarbij er aan de stamtafel soms leuke verhalen worden verteld die ik in onze musivue kan gebruiken” Foto: Pedro Sluiter

John Kuyer wil Zwolle een beetje mooier maken

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Door Peter de Jong)

ZWOLLE - Zwolle heeft bewegende parels (m/v); mensen die de stad kennen, beleven en heel ambitieus zijn als het om de toekomst van hun stad gaat. Een van die parels is John Kuyer, een echte Blauwvinger, dus hier geboren en getogen, zelfs blijven hangen in de stad waar hij maar al te graag over vertelt. Voor ons dè uitgelezen kans om nader kennis te maken. Locatie: café Stroomberg, op een vrijdagmiddag een paar uur voor de vrijmibo.

Het katholieke ziekenhuis de Weezenlanden, Assendorp, Pierik, Holtenbroek om via twee woningen in Zwolle-Zuid uiteindelijk op de plaats van zijn bestemming te komen: de binnenstad waar de familie Kuyer inmiddels zestien jaar bivakkeert. In een fraai monumentaal pand, vlak voor de bankcrisis betrokken. Zwolle is zijn stad, voetballen deed hij bij PEC waar een jonge Kuyer het zelfs tot de geselecteerde jeugd schopte. Kortom, een talent maar een schoolkeuze brengt hem op een andere gedachte waardoor hij PEC verruilt voor ZAC, toen nog voetballend aan de Oude Veerweg. 

De verhuizing naar het nieuwe sportcomplex in Zwolle Zuid brengt Kuyer iets moois; ene Henk Twerda die de spong vanuit Buitenpost naar Zwolle maakt en via het voetbalspel in contact komt met Kuyer. Het duo vindt zich niet alleen in het voetbal maar ook in creatieve uitingen en ludieke acties met als resultaat: een heuse Musivue over ZAC en Zwolle. “Heel eerlijk, wij zijn er als het ware blind en blond ingegaan met muzikale ondersteuning van Menno Beijer en met de hartstochtelijke medewerking van veel vrijwilligers. Zonder hen geen Musivue.”

Eagles en Ajax

We schrijven het jaar 1998, de eerste Musivue is een feit en op de eerste etage van café Stroomberg vindt een ‘aandeelhoudersvergadering’ plaats met als doel: elkaar – lees de mensen van de Musivue – eens per kwartaal te treffen bij café Stroomberg aan de Brink. Aldus geschiedde waarna er om de vijf jaar een Musivue gaat plaatsvinden. De volgende komt eraan en staat geprogrammeerd voor 2023; de eerste contouren van tekst en casting zijn zichtbaar en er zijn zelfs al drie jeugdige personen die het stokje van Kuyer en Twerda willen overnemen. 

“Zwolle een beetje mooier maken”, zegt Kuyer. “Dat is eigenlijk wat ons voor ogen staat. Maar ook het Zwols erin houden met tante Kippe als karakteristiek uithangbord. Zelf ben ik een groot muziekliefhebber, luister graag naar de Beatles, Elvis, Eagles, nee niet die uit Deventer hoewel ik alle trammelant rond de derby’s niet begrijp. Rap vind ik knap maar is niet mijn muzieksoort. Tekstueel zit het wel goed in elkaar, dat heeft mijn interesse.” 

Nog een aardig feitje over de Musivue waarvan de naam door Next Level, het zakelijk orgaan van Kuyer en Twerda, is vastgelegd. “Het grote Ajax had destijds een jubileum, maakte een muzikaal evenement en wilde daaraan de term ‘Musivue’ verbinden. Michael van Praag heeft ons daarover geïnformeerd maar dat ging dus niet door. De musivue, dat was en is ZAC.”

De ultieme huiskamer

Open Ton, ook zo’n typisch gevalletje van het aanbieden van een podium waarop door muzikanten en vocalisten meters gemaakt kunnen worden. Destijds gestart in de Bierton – vandaar de naam – om via Public bij Blocks te belanden. Niet zomaar een programma want met medewerking van artistiek leider Gina Maria en gitarist Edgar Lintang worden aanmeldingen eerst gefilterd op basiskwaliteiten. Na een periode van streamen vanwege corona, wordt er op 20 mei aanstaande bij Blocks weer als vanouds afgetrapt. “Blocks biedt de ultieme huiskamer, intiem voor artiesten en horecaman Menno is een man naar mijn hart. Vooralsnog doen wij Open Ton vier keer per jaar en de streamdienst houden wij er gewoon in. De presentatie op 20 mei is in handen van Rens Pols die zelf ook iets voor het publiek in petto heeft.”

20 mei 2022 vanaf 20.00 uur bij lunchroom Blocks: Open Ton met o.a. zanger/tenor Eric Milton