Afbeelding
Foto: Maria Farkas.

Wandelen tegen kanker in festivalsfeer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Afgelopen weekend heeft de eerste editie plaatsgevonden van wat hopelijk een terugkerend evenement zal gaan worden: Zet een Stap Tegen Kanker. Een 24-uurs wandelevenement, waarbij deelnemers in estafette een etmaal lang over een parcours wandelen en hiermee geld inzamelen in de strijd tegen kanker.

Dat parcours was op een unieke locatie, het terrein achter de voormalige IJsselcentrale Harculo.

Prachtig, maar ook winderig gelegen. Bij de opbouw op vrijdag zijn er drie organisatie-tenten de lucht in gevlogen en ook bij de opbouw van de team-tenten op zaterdag stond er een stevige bries. Al improviserend werden er drie grote verhuiswagens als windscherm geplaatst zodat de teams toch comfortabel konden vertoeven. 

Klokslag 14.00 uur, bij het startsein door loco-burgemeester Michiel van Willigen, begon de zon te schijnen. En gelukkig nam de wind in de loop van de avond af, zodat de indrukwekkende Lichtjes-route plaats kon vinden. Het parcours werd verlicht door zo’n 500 kaarsenzakken, waarop mensen persoonlijke boodschappen hadden geschreven. Om 23.00 uur was er een Spoken Word voordracht door stadsdichter Sarah Lucassen, gevolgd door een minuut stilte en een gevoelig lied van de HomeMaids en Hans Jansen dat letterlijk binnenkwam bij de vele aanwezigen.

Voor de deelnemers die tijdens de nachtelijke uren hun rondjes aan het wandelen waren was het wel even afzien, want de nacht was koud. Maar de prachtige zonsopkomst maakte het voor velen de moeite waard.

Op het podium was het hele etmaal een gevarieerd programma te beluisteren, van pop tot folk en van bigband tot dweilorkest en in de nachtelijke uurtjes was er silent disco. Het gaf het geheel een heerlijk festival-sfeertje mee.

De betrokkenheid van iedereen, organisatie, vrijwilligers, deelnemers en sponsoren was voelbaar. Het gaf ruimte voor mooie en pure gesprekken, bijzondere kennismakingen en ook veel plezier. 

Het evenement heeft ruim 34.000 euro opgebracht voor de Zwolse doelen Monicares Foundation, Tobias Sybesma Foundation en Nazorgcentrum Intermezzo.