Afbeelding
Foto: stockfoto

Supporter van PEC veroordeeld voor aandeel in rellen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE – Een 36-jarige Zwollenaar heeft een celstraf gelijk aan zijn voorarrest en 80 uur taakstraf gekregen voor zijn aandeel in het supportersgeweld in april. Na de door PEC verloren wedstrijd tegen de aartsrivaal uit Deventer gingen meerdere fans over de schreef.

Een van hen was de 36-jarige Niels L. Hij stond zichtbaar vooraan op beelden van een bodycam van een agent. Terwijl voor de agent zijn hond klaar staat om in actie te komen, lijken de supporters op een paar meter afstand dat ook. Niet op de beelden zichtbaar is dat supporters zwaar vuurwerk naar agenten gooien. Een werd later gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Politie en ME stonden tegenover de supporters om ze ervan te weerhouden het parkeerterrein te bereiken waar vandaan de supportersbussen van de fans van Go Ahead Eagles vertrokken.

Een verbalisant zag ‘een gezette man’ die vooraan stond een bierblikje richting agenten gooien. Heel erg gezet ziet Niels er niet uit donderdag in de rechtszaal. Hij ontkent ook dat hij zich misdragen heeft. Te zien is dat hij wijst in de richting van de agenten. “Daar staat mijn fiets, zeg ik ze. Ik heb meerdere agenten gevraagd of ik er door mocht. Ik wilde naar mijn gezinnetje.” In plaats van de avond op de bank te ploffen, bracht hij een paar nachten in de cel door.

Was het L. die een vol bierblikje naar de politie gooide? Wel op beelden te zien is dat hij kennelijk in de richting van agenten spuugt, maar ook dat ontkent hij. L. kreeg een duw in de rug waarna een fluim opzij viel, zo legt hij uit. “Is de nieuwe seizoenskaart al weer op zak?” vroeg de politierechter nonchalant. Niels schudde zijn hoofd. “Mij zie je daar niet meer, ik wil nooit meer in zo’n situatie terechtkomen. Ik wil er zijn voor mijn gezin.”

De officier van justitie achtte openbare geweldpleging bewezen. Ze eist een celstraf van 14 dagen, waarvan 11 voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur. De drie dagen dat L. in voorarrest zat mag hij daar dan nog van aftrekken. Advocaat Marianne Mulderij-Anker zegt ook dat L. geen kant op kon. “Hadden ze hem zijn fiets laten pakken, dan was er niets aan de hand geweest.” De rechter ziet dat anders. L. maakte deel uit van een groep die geweld pleegde “om er voor te zorgen dat agenten getraumatiseerd raken en dat moet afgelopen zijn, zeker in voetbalstadions.” Hij gelooft ook wel dat L. geen bierblikje gooide, maar het geweld van de hele groep kan ook hem worden aangerekend. Hij legt de man de gevraagde celstraf op met daarnaast een taakstraf van 80 uur.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden