Afbeelding
Foto: Shutterstock

‘TBS nodig voor man die vriendinnen mishandelde’

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Urenlang zou een 33-jarige Zwollenaar tot twee keer toe een vriendin mishandeld en misbruikt hebben. Donderdag is zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die al eerder voor huiselijk geweld is veroordeeld.

Van kamer naar kamer werd een vrouw in maart en april 2020 opgejaagd in de woning van Ryan R., zei de vrouw later tegen de politie. Dagenlang was ze overgeleverd aan de grillen van haar toenmalige vriend. Niet alleen zij deed aangifte, ook de volgende vriendin van Ryan zegt te zijn mishandeld en misbruikt. Deze vrouw zocht op de ochtend 23 oktober 2021 haar toevlucht tot een kapsalon toen Ryan de woning had verlaten om te gaan werken. 

Zeker anderhalve dag lang is ze door hem mishandeld en ook misbruikt, geeft ze later aan als agenten haar meenemen. Haar armen zijn bont en blauw en zwellen op door de verwondingen. Zulk zwaar letsel hebben de oudste rechter en ook de officier van justitie niet eerder op foto’s gezien, zeggen ze allebei donderdag in de rechtszaal. “Ik ben wat gewend uit dossiers maar hier lusten de honden geen brood van. Haar armen zijn bont en blauw en gezwollen van de verwondingen.” R. is eind 2017 al tot 4 maanden cel veroordeeld voor het mishandelen en bedreigen van zijn toenmalige vriendin. Ook in 2012 stond hij al terecht. Bij beide zaken werden rapporten opgesteld en in ieder geval in 2017 stelde het Openbaar Ministerie al voor dat de man een TBS-behandeling moet ondergaan. De rechtbank ging daar toen niet in mee. “Drie keer is scheepsrecht’’, zei de officier. “Nu moet u wel”, vond ze.

Beide vrouwen zijn volgens haar een paar dagen overgeleverd geweest aan het geweld van verdachte en beide slachtoffers zeggen ook verkracht te zijn. De vrouw die naar de kapsalon vluchtte, vreesde dat hij anders door zou gaan met de mishandelingen. En hij dreigde haar twee kinderen van haar af te nemen. Vaag is ook het vermoeden bij het OM dat Ryan bij het jongste kind (7 jaar oud) dreigend een touw om de nek had gebonden. Iets dat hem nu niet verweten wordt. Ryan wilde over de feiten niet veel kwijt. “Ik heb nooit in mijn leven geprobeerd iemand om het leven te brengen. Ik heb ook nooit iemand gedwongen handelingen te verrichten op gebied van seks tegen hun zin in.” Hier is volgens het Openbaar Ministerie sprake van een patroon. De dames die in 2021 en in 2020 zeggen te zijn mishandeld door Ryan woonden allebei begeleid via zorginstelling Philadelphia. Hij leerde ze kennen via een datingsite, was al snel dominant in de relatie en toen hij ze eenmaal in huis haalde, begonnen de mishandelingen al heel snel.

Welk bewijs is er dan dat R. in oktober 2021 zijn toenmalige vriendin poogde te doden door haar keel lang dicht te drukken? Uit het letselrapport blijkt daar niets van, zei advocaat Henk Voors. Er zijn geen getuigen en de rechtbank moet het alleen doen met de verklaringen van de twee vrouwen. “Voor de verkrachtingen ligt er te weinig bewijs in het dossier.”

Het vonnis volgt op 7 juli.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden