Luuk vertoont zijn kunsten.
Luuk vertoont zijn kunsten. Foto: Jasper van Stiphout

10-jarige Luuk verovert winkelcentrum van Zwolle-Zuid met wheelies en trucs op de fiets

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - De 10-jarige Luuk van Stiphout houdt op zaterdag 16 juli een zogenoemde Swerve Battle. Samen met een aantal andere jongens vertoont hij vanaf 13.00 uur in winkelcentrum Zwolle-Zuid zijn kunsten op de fiets. De jonge talenten maken wheelies op de fiets en combineren dat met allerlei trucs.

Je kunt daarbij denken aan een wheelie maken terwijl je op het zadel van je fiets staat. De hoofdact van de Swerve Batlle (swerve is Engels voor ontwijken) is dat je op het laatste moment een obstakel ontwijkt en er zo dicht mogelijk langs rijdt. 

De deelnemers zijn allen getalenteerde jongens die al heel wat uurtjes hebben geoefend. Een wheelie kunnen maken, oftewel op je achterwiel rijden, vraagt doorzettingsvermogen. Het is bijna anderhalf jaar geleden dat Luuk er zelf mee begon. Luuk: “Ik zag een jongen aan komen fietsen die allemaal kunsten uithaalde op de fiets. Dat wil ik ook, is wat ik dacht.”

Inmiddels zijn de twee vrienden en heeft Luuk erg veel bijgeleerd. Zijn eerste echte wheelie gaf Luuk een enorme kick. “Je moet er echt een tijd op oefenen. Van de andere kant kan iedereen het leren, al zal het wat makkelijker gaan als je jong bent”, aldus Luuk. Wheelies kunnen combineren met trucs vergt echter heel wat meer dan een paar weken oefenen. Je moet ook niet bang zijn om te vallen. Het overkwam Luuk tot nu toe slechts een keer. Luuk: “Dat gebeurde toen Ik een truc deed  met mijn ene been op het stuur en het andere in het frame. Dat ging mis. Ik viel niet heel hard en had een helm op.” Dat je af en toe een smakkerd kan maken, wil absoluut niet zeggen dat het echt gevaarlijk is. Vader Jasper van Stiphout vindt zelfs dat deze sport je kan maken tot een betere deelnemer in het verkeer. “Jasper: “Als ik met Luuk naar de stad fiets merk ik dat hij alerter is geworden, meer op zijn omgeving let en situaties beter inschat.” Op de vraag of hij trots is op Luuk zijn kunsten antwoordt Jasper: “Ik vind het vooral leuk dat Luuk deze echte urban sport zelf heeft uitgekozen als zijn hobby. Je merkt het aan zijn motivatie. Dan heeft hij een nieuwe truc op YouTube gezien en rent hij meteen naar buiten om het te leren. Daarnaast vind ik het knap dat hij zelf het initiatief heeft genomen voor de Swerve Battle en sponsoren heeft benaderd.”

Straatsport mer charme

Het maken van wheelies in combinatie met allerlei trucs is de laatste jaren erg populair geworden onder jongeren. Het is een straatsport en dat is meteen ook de charme. Je doet het puur omdat je het geweldig vindt om telkens weer een grens te verleggen. Rijk zal je er niet van worden. “Het is niet een sport om geld mee te verdienen”, vertelt Luuk. “Of je moet tot de absolute top behoren en succesvol worden op sociale media.” 

Luuk zelf heeft niet direct die ambitie. Luuk: “Wat ik wel mooi zou vinden, is dat dankzij deze Swerve Batlle anderen ook deze sport ontdekken. Iedereen is welkom om te kijken en om het zelf te proberen.” Rest de vraag welke truc Luuk zelf nog op zijn shortlist heeft staan. “Wat ik een heel gave truc vind, is op je achterwiel rijden en met een van de handen de grond achter je aanraken. Daar moet ik alleen nog wel even voor oefenen.”

“Wat ik een heel gave truc vind, is op je achterwiel rijden en met een van de handen de grond achter je aanraken. Daar moet ik alleen nog wel even voor oefenen.”