Wethouder Gerdien Rots krijgt een kastje op haar fiets gemonteerd.
Wethouder Gerdien Rots krijgt een kastje op haar fiets gemonteerd. Foto: Gemeente Zwolle

Zwolse fietsers helpen bij het in kaart brengen van de luchtkwaliteit in de stad

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Een groep Zwollenaren fietst sinds woensdag 7 september rond met een nieuw, speciaal ontwikkeld kastje. Die apparaatjes zijn op de fiets gemonteerd en meten tijdens het fietsen de luchtkwaliteit in de stad. Op deze manier wil de gemeente in kaart gaan brengen hoe het met de kwaliteit van de lucht gesteld is. Op hun zogenoemde snuffelfiets helpen deelnemers met het creëren van een écht beeld van de luchtkwaliteit in Zwolle.

(door Joost ter Bogt)

Tijdens een bijeenkomst afgelopen week in het stadhuis werden de kastjes uitgereikt aan inwoners die zich vooraf hadden aangemeld voor het project. Aanwezig waren verschillende mensen uit Zwolle die allen erg van fietsen houden. 

De leeftijden liepen uiteen, maar de motivatie om mee te doen aan het project had veelal dezelfde reden. De fietsers willen de gemeente helpen met het krijgen van meer inzicht in de kwaliteit van de lucht in de stad.

Op dit moment wordt die kwaliteit namelijk alleen in kaart gebracht door het gebruik van ingewikkelde rekenmodellen. Handig, maar daardoor is niet duidelijk hoe het op lokaal niveau gesteld is met de luchtkwaliteit, vertelde wethouder Gerdien Rots aan de aanwezigen. Rots is namens de gemeente betrokken bij het project en liet zelf ook een kastje op haar fiets monteren.

De snuffelfiets-kastjes moeten ervoor gaan zorgen dat er wél een lokaal beeld is van de luchtkwaliteit. Met een lampje, dat rood kleurt bij slechte kwaliteit en blauw bij schone lucht, kunnen fietsers zien hoe vervuild de lucht is waar ze doorheen fietsen. 

De gegevens van alle fietsers die meedoen worden geanonimiseerd en verstuurd naar een server. Vervolgens worden alle data samengevoegd. Zo kan de gemeente na verloop van tijd steeds beter zien hoe de luchtkwaliteit is op verschillende plekken in de stad.
Het zogenoemde ‘project Snuffelfiets Zwolle’ maakt deel uit van een groter landelijk project om fietsgebruik te stimuleren. In Zwolle wordt al veel gefietst, maar dat is in 2026 nog meer het geval als het aan de gemeente ligt.

Naast de snuffelfiets lopen er momenteel ook proeven met dynamische verlichting op fietspaden en stoplichten die fietsers sneller voorrang geven op andere weggebruikers.

Het snuffelfiets-project loopt in ieder geval door tot het einde van het jaar, maar wordt bij succes waarschijnlijk verlengd. Met de gegevens over de luchtkwaliteit in de stad hoopt de gemeente inzicht te krijgen in waar maatregelen genomen moeten worden tegen slechte luchtkwaliteit. 

Ook is het de bedoeling dat de data fietsers met aandoeningen aan de luchtwegen kan gaan helpen bij het kiezen van een schonere route.
Gerard Meijeringh

Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43