Jolien Dirven (l) en Rianne Spin.
Jolien Dirven (l) en Rianne Spin. Foto: Gerard Meijeringh

‘Eigentijdse’ nieuwe school Buitenwijs wil kinderen ontwikkelen tot wereldburgers

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Zwolle krijgt er een basisschool bij. Met ingang van komend schoolseizoen, augustus 2023,  gaat basisschool Buitenwijs van start. De initiatiefnemers Rianne Spin en Jolien Dirven willen kinderen op een totaal andere manier onderwijs laten beleven. Maar wat houdt dat precies in? Spin en Dirven geven de antwoorden.

In juni kregen ze groen licht van de onderwijsinspectie. Een belangrijk moment voor de initiatiefnemers in hun streven om nieuwe onderwijsvorm te introduceren binnen de stadsgrenzen van Zwolle. 

Effectief en eigentijds

Dirven stond aan de basis van het initiatief. “Ik droomde van een andere vorm van onderwijs. Effectief en eigentijds, dat recht doet aan ieder kind. Dat kwam vooral door mijn eigen ervaringen. ‘Dat kan beter’, dacht ik. Toen ben ik begonnen om mijn verhaal op papier te zetten”, aldus Dirven. Ze kwam in contact met Rianne Spin en die was gelijk enthousiast. Ook zij was van mening dat het geven van onderwijs aan basisschoolleerlingen beter en anders kan. Samen besloten ze om te gaan voor een eigen basisschool. Daarvoor werd Stichting Onderwijs Transformeert opgericht. Er werd een plan geschreven, die door de schoolinspectie is goedgekeurd.

Veel buiten 

Er is gekozen voor de naam ‘Buitenwijs’. Dat heeft vooral te maken met het type school dat Spin en Dirven willen creëren. Buiten de lijntjes en buiten de kaders. “Buiten de lijntjes staat voor creativiteit. Sterk staan door eigen kennis en een beetje eigenwijs. Buiten het kader staat voor niet standaard en kritisch blijven. Het oprekken van kaders leidt tot beter onderwijs. Veel tijd buiten doorbrengen is veel leuker en ook effectiever”, vertelt Dirven. ‘ontdekken en ervaren. Leren in de echte wereld”, vult Spin aan. “We willen een mini-samenleving creëren op school en een diverse school zijn”, aldus Dirven. “Buitenwijs moet een afspiegeling van de hele samenleving zijn en voor de hele stad Zwolle”, zegt Spin.

Wereldburgers

Een van de doelen van de twee initiatiefnemers is dat kinderen zich ontwikkelen tot een mens die zich verbonden voelen met alle anderen in de wereld. Contact maken met kinderen over de hele wereld is wat van jongs af aan wordt geleerd. Alleen zo kunnen kinderen uitgroeien tot veerkrachtige wereldburgers, zo is de overtuiging van Spin en Dirven. Buitenwijs wil ‘buiten naar binnen halen’. De maatschappij en school in elkaar over laten lopen. Het onderwijs vindt dus voor een aanzienlijk deel buiten plaats. Elke week is er ruimte voor excursies, masterclasses of spontaniteit. 

Organisch doorgroeien

Vol enthousiasme wordt toegewerkt naar augustus 2023 wanneer de school van start gaat. Maar er moet nog veel gebeuren. Zo moet er uiteraard een onderwijsteam worden samengesteld. Er zijn al diverse gesprekken gevoerd. Daarnaast is het nog niet duidelijk waar de school precies komt. Buitenwijs moet uitgroeien tot een volwaardige school. Daarbij moet de school voldoen aan de stichtingsnorm. In acht jaar moet het aantal kinderen op de school groeien naar 247. “We gaan beginnen met ruim dertig kinderen van 4 tot 6 jaar oud, verdeeld over twee groepen. Van daaruit willen we organisch doorgroeien naar andere leeftijden. Zo kun je met je team doorgroeien en alles goed neerzetten”, aldus Dirven.

Informeren

Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen binnengekomen. Ouders kunnen kinderen vanaf 3 jaar inschrijven. De komende tijd doen Spin en Dirven er alles aan om zoveel mogelijk mensen te informeren. Zaterdag 8 oktober is een Doe-ochtend bij de Dijklandhoeve aan de Luttekeweg. Daar kunnen ouders en kinderen van 10.00 tot 12.00 uur ervaren hoe Buitenwijs gaat zijn. Woensdag 12 oktober is er vanaf 19.30 uur een informatieavond in de Oude Ambachtschool (DOAS). Kijk op www.onderwijstransformeert.nl

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 21 uur geleden